Történetek a házasságról: Ószövetségi párkapcsolatok

Heinrich Heine a végrendeletében annak a férfiúnak ígérte birtokát, aki feleségül veszi özvegyét. Döntését azzal indokolta, hogy így legalább egy ember lesz, aki valóban meggyászolja halálát.

A bűn sokféle pusztítása közül valószínűleg a házasságra gyakorolt hatása az egyik legszörnyűbb. A Szentírás és Ellen White nagyszerű gondolatai alapján leszűrhetjük, hogy Isten a házasságot az emberi élet egyik legnemesebb, legnagyobb kincséül szánta. Azt tervezte az Úr, hogy emberi mivoltunk máshoz nem fogható módon mutatkozik meg e kapcsolatban. Mintha nem halmozta volna el addig is gyermekeit mindennel, amikor teremtő szavával létrehozta a földet! Szeretetből még többet adott, azt, amit az áldások közül talán a legnagyobbnak szánt – a házasságot.

A tiltott gyümölcs első falatja után azonban gyökeresen megváltozott a helyzet, majd egyre csak rosszabb lett. Már közvetlenül az első emberpár ballépését követően kitűnik a Biblia beszámolójából, hogyan hatott a bűn kettejük viszonyára. „És megnyilatkozának mindkettőjöknek szemei s észrevevék, hogy mezítelenek; fügefalevelet aggatának azért össze, és körülkötőket csinálának magoknak" (1Móz 3:7). Attól kezdve egészen más lett férfi és nő, férj és feleség kapcsolata.

Ami az öröm, a szabadság és a beteljesedés forrása lehetne, abból gyakorta baj, elnyomás és kétségbeesés fakad. Persze nem mindig van ez így (sok esetben a házasság valóban a lelki és fizikai egység csodálatos kifejeződése, hozzájárul az emberi élet kiteljesedéséhez), mégis túl sok a rossz példa.

E negyedévben az Ószövetség korában élt házaspárok életét nézzük meg közelebbről. Célunk elsősorban nem a házasság elveinek vizsgálata, inkább e történetekből kiindulva igyekszünk levonni a tanulságot különféle kérdésekből. Fontolgatjuk többek között a hit, a cselekedetek, az engedelmesség, a remény, a bizalom és a szeretet szerepét azzal kapcsolatban, hogy mit is jelent az Úr követőjeként élni a bűnös világban.

A házasság szerepe meghatározó az ember életében. E kapcsolat képezi a család alapját, és amikor meglátjuk a napvilágot, (a legtöbben) a családi kör védelmét élvezzük. A házassággal a Biblia gyakran különféle lelki vonatkozású igazságokat jelképez, ezért is olyan jó kiindulópont ez a témakör vizsgálódásunkhoz.

Természetesen nem mindenki él házasságban. A Biblia hősei közül többen nem léptek házasságra, mint pl. Dániel, Keresztelő János vagy Jézus sem. Valószínűleg egy egész negyedév során foglalkozhatnánk azokkal a bibliai szereplőkkel is, akik egyedül éltek. Az itt felsorolt párok történetében azonban olyan elvekkel találkozunk, amelyek a mai házasok és egyedülállók életében is megfigyelhetők.

A következő néhány hónapban azt kutatjuk tehát, milyen is volt pl. Ádám és Éva, Ábrahám és Sára, Ruth és Boáz, Aháb és Jezábel és a többiek viszonya. Igyekszünk Isten Igéjéből felszínre hozni olyan gyakorlati igazságokat, amelyeket mi is kamatoztathatunk úgy az egymással, mint az Úrral való napi kapcsolatunkban. „Mert amint elveszi a legény a szűzet, akként vesznek feleségül téged fiaid, és amint örül a vőlegény a menyasszonynak, akként fog néked Istened örülni" (Ézs 62:5).

Negyedévi tanulmányunk szerzői már hosszú évek óta boldog házasságban élnek. Gordon Christo a Dél-Ázsiai Divízió felsőoktatási intézményeit összefogó testület igazgatója. Felesége, Rosenita a Divízió irodájában dolgozik. Két felnőtt gyermekük van.

Clifford R. Goldstein

szerkesztő

Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: