Nábót szőlője

Hogyan is engedhette Aháb, hogy uralma idején annyira elhatalmasodjon a gonoszság? Nábót szőlőjének története bepillantást enged a színfalak mögé. Mit tudhatunk meg Aháb jelleméről 1Kir 21:1-4 szakaszát olvasva?

Jezábel válaszát 1Kir 21:5-7 verseiben találjuk. Milyen éles ellentét! Nem csoda, hogy lényegében Jezábel uralkodott. A király szinte sírva ment haza, azt sem tudta, mitévő legyen, ő azonban egy szempillantás alatt felmérte, hogyan szerezheti meg, amire férje sóvárgott. „Hát nem te uralkodsz most Izráelben?" – csattant föl az asszony (1Kir 21:7, új prot. ford.). Szavai is bizonyítják, hogy az uralom vágya volt számára a legfontosabb. Jezábel jól tudta, hogy férje nem áll hatalmi törekvései útjába.

A történet tovább folytatódik (1Kir 21:8-16). Milyen eszközöket vetett latba Jezábel célja elérése érdekében? Milyen mesét talált ki? Mindezek fényében mit mondhatunk róla?

Úgy látszik, Jezábel igen jól ismerte Izráel törvényeit, ezért is tudta azokat kiforgatva, a saját céljai elérésére felhasználni. Először is böjtöt hirdettetett meg, utalva rá, hogy valaki rettenetes bűnt követett el, amit nem szabad megtorlás nélkül hagyni. Azután olyan bűnnel vádolta Nábótot, amiről tudta, hogy halálbüntetés jár érte (3Móz 24:16). Még azt is elintézte, hogy legalább két tanút állítsanak Nábót ellen, amit szintén előírt a törvény (4Móz 35:30; 5Móz 17:6). Ez a nő pontosan felmérte, hogy mit csinál. Ő maga nyilvánvalóan nem tisztelte Istent, azt viszont a napnál világosabban láthatjuk, hogy önnön céljai elérésére képes volt kihasználni Isten népének rendelkezéseit.

A fejezet hátralévő részéből (1Kir 21:17-29) az is kiderül, hogy noha Jezábel eszelte ki ezt a gaztettet, az Úr Ahábot is felelősnek tartotta érte. Aháb tisztában volt a történtekkel, mégsem tett semmit ellene. Ezért volt ő is éppen annyira vétkes a dologban, mint a felesége.

Milyen könnyű a vallás ürügyén kihasználni az embereket! Előfordulhat velünk is, hogy a hit nevében veszünk rá másokat saját akaratunk követésére? Miért kell nagyon vigyázni, nehogy hasonló csapdába essünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: