A bukás előjelei

A példabeszédek könyvében az áll, hogy „az embernek szemei meg nem elégednek" (Péld 27:20). Mennyire igaz ez a mondás Dávid esetére is! Amikor a király szemet vetett Betsabéra, akkor már legalább hat felesége, és ki tudja, hány ágyasa volt. Ez még mindig nem volt elég neki? Vágyait csak úgy gondolta csillapítani, ha egy másik férfi feleségét veszi el?

2Sám 3:1-5 és 5:13 alapján vajon miért bonyolódott Dávid viszonyba Betsabéval? Válaszoljunk arra is, hogy miért tűnik még vérlázítóbbnak a vétke?

Nem feledkezhetünk meg egy igen fontos elvről: ha csak egy kicsit is eltérünk Isten akaratától, lelkünk szabad prédája lesz az ostobaságok, sátáni csalások láncolatának. Isten törvényét megszegve Dávid újabb kísértéseknek tette ki magát. A szenvedélynek engedve éppen nem csillapítjuk azt, inkább megerősítjük szorítását! Ha Dávid is az isteni minta szerint él, azaz csak egy felesége van, nem szolgáltatja ki magát annyira Sátán kísértéseinek. De a gát áttört, és Dávidot magával sodorta az áradat, mint ahogy az hasonló helyzetekben lenni szokott.

Mire figyelmeztet az Úr Jak 1:12-15 verseiben?

Aki megpróbált már szabadulni valamilyen szenvedély fogságából, vagy bármilyen lehengerlő vágyat leküzdeni, tudja, hogy a bűn nem ad igazi megelégedettséget. Minél inkább belemerül az ember, annál jobban vágyódik rá; és minél erősebb a vágy, annál könnyebb mentséget találni arra a bizonyos dologra, ami azután teljesen a hatalmába kerít. Jézus ezt így fogalmazta meg: „aki bűnt cselekszik, szolgája a bűnnek" (Jn 8:34).

Volt már tapasztalatunk nehezen legyűrhető, lehengerlő, erős kísértésekkel, káros szokásokkal? Milyen bibliai ígéretek mutatnak a győzelem lehetőségére? Milyen döntéseket kell meghoznunk, hogy az ígéretek valóra váljanak az életünkben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: