TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó. „A gyermekek mennyei értéke" című fejezete, 237–239. old.

„Micsoda jutalma volt Annának és példája mily bátorítás a hűségre. Minden anyára felbecsülhetetlen értékű alkalmak, végtelen drága értékek vannak bízva. A szerény hatáskört, amelyet sok anya fárasztó feladatnak tart, nagy és nemes munkának kellene tekinteniük. Az anya előjoga, hogy befolyásával áldására legyen e világnak, és ha ezt teszi, saját szíve is örömmel telik meg. Gyermeke lába számára ösvényt egyenget, amely napfényen és árnyékon át a szent, dicső magaslatokhoz vezet. De csak ha saját életében követi Krisztus tanítását, remélheti az anya, hogy gyermekeinek jellemét isteni szándék alapján alakíthatja. A világ káros befolyásokkal van tele. A divat és a szokások igen erősen hatnak az ifjúságra. Ha az anya hanyag a nevelés, a tanítás, a féken tartás kötelezettségében, gyermekei elfordulnak a jótól és a gonoszt követik. Járuljon azért minden anya gyakran az Úr elé ezzel a kéréssel: taníts minket, 'miként bánjunk a gyermekkel, és mit cselekedjék ő?' (Bír 13:12)" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 533–534. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Ebben a történetben az istenfélő házaspár hűségét megjutalmazta az Úr. Mi a helyzet viszont akkor, ha a jók nem nyerik el jutalmukat, legalábbis nem már most, szemmel látható módon? Beszélgessünk ilyen esetekről. Hogyan válaszolhatunk efféle kérdésekre?

2. Hihetetlenül sok ember életét tették tönkre gyermekkori hatások. Miben reménykedhet az, aki a fiatalkori rossz hatásokat igyekszik leküzdeni?

3. Biztosan hallottunk hűséges szülőkről, akik minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a legjobb nevelést adják gyermekeiknek, akik viszont a szülők bánatára mégis elhagyták a hitet. Beszéljünk őszintén ilyen esetekről. Mivel vigasztalhatjuk egymást?

ÖSSZEFOGLALÁS: Átlagos embereket az Isten iránti nagy hűség tehet rendkívülivé. Anna fogadalma korántsem volt szokványos, ő mégis megadta, amit ígért. Isten ezért meg is áldotta a férjével, Elkánával együtt.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: