Elkána

Sámuel első könyve 1. fejezetét olvasva mit tudunk meg Elkánáról?

„Sámuel apja, Elkána az Efraim hegyén lévő Ráma városában lakott. A gazdag, befolyásos ember jó férj és Istent félő, tisztelő férfiú hírében állt" (Ellen G. White: Signs of the Times [1881. okt. 27.] 7. köt. 40. sz.).

Nem sokat hallani Elkánáról, hiszen a történetben csak ritkán kerül előtérbe. Néhány dolgot azonban így is megtudunk róla. Nagyon szerethette Annát, és mindent megtett, ami csak tőle telt, hogy vigasztalja szomorúságában. Mélyen vallásos érzelmű lévén, igyekezett engedelmeskedni az Úrnak.

„Nem kérték ugyan szolgálatra a szent sátor körül, de Elkána a többi izraelitával együtt elment a szenthelyre, áldozatot vitt, hasonlóan a bírák korában élt sok más lévitához (Bír 17:8-9), hogy ezzel is buzdítsa a szomszédait, jó példát adjon. Lelki élete igen erős volt, még környezete gonoszsága dacára is. Hofni és Fineás tisztességtelenül élt papi tisztével, Elkána mégis hűségesen részt vett az istentiszteleteken, és áldozatait is tiszta szívből adta" (The Seventh-day Adventist Bible Commentary, 2. köt. 455. old.).

Talán az volt a legnagyszerűbb, ahogy Elkána Anna fogadalmához viszonyult, hiszen az ő fia is volt Sámuel, akit az asszony az Úrnak ajánlott. Bizonyára neki sem lehetett könnyű megtartani a fogadalmat.

Mit szólt Elkána ahhoz, amit Anna az Úr színe előtt megígért? Megakadályozhatta volna, hogy betartsa szavát? Lásd 4Móz 30:1-15!

Az említettek közül melyik tulajdonságoknak venném én is hasznát úgy a magánéletben, mint az Úrral való kapcsolatban?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: