Boáz

Ruth több tulajdonságára is felfigyeltünk, amelyek jellemére, hűséges és odaadó voltára utaltak. De ahogy mondani szoktuk, kettőn áll a vásár. Itt lép Boáz a képbe.

Mit tudunk meg Boáz jelleméről Ruth 2:1-12-ből? Mi az, ami a leginkább említésre méltó?

Amikor Boáz tudomást szerzet róla, hogy a fiatalasszony az ő földjén szedegeti a kalászt, több jelét is adta jóindulatának.

1) Bátorította Ruthot, hogy csak nyugodtan gyűjtse ott a gabonát.

2) Ráparancsolt a szolgáira: nehogy bántani merjék az asszonyt. Ezzel megnyugtatta Ruthot.

3) Igyekezett megadni neki mindent, amire csak szüksége lehetett, pl. az ivóvizet is.

4) Lelki támaszt is nyújtott neki.

Mit fogalmaz meg Jak 2:14-17 azokkal az elvekkel kapcsolatban, amelyeket Boáz is követett? Mi a tanulság ebben a szakaszban?

Boáz mindent megtett, hogy Ruth ne érezze magát koldusnak (Ruth 2:13-23). Délben meghívta, hogy az aratókkal együtt fogyasszon a kenyérből és az ecetes mártásból; megkínálta pirított gabonával, amiből még el is vihetett. Szolgáinak meghagyta: véletlenül se hozzák kényelmetlen helyzetbe, ha a már összekötött kévék közé érne, sőt, húzogassák ki neki a szálakat, hogy azokat is felszedhesse. Ruth így sokkal többet vihetett haza, mint amennyit máshol talált volna, bármilyen keményen dolgozik is. Boáz nagylelkűségét tanúsítja mindez. A gazda még arra is biztatta az asszonyt, hogy az aratás alatt csak az ő mezejére menjen.

Gyakran elég egy kedves szó ahhoz, hogy mások életét jobbá tegyük! Szívesen megdicsérünk, bátorítunk mindenkit, akivel csak kapcsolatba kerülünk? Bánjunk szűkmarkúan a bírálattal, de osztogassuk bátran a dicséretet!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: