TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó. „Igaz szeretet vagy belebolondulás" című fejezete, 46–49. old.

„A történetet olvasva az az érzésünk támad, hogy Sámson elképesztően ostobán viselkedett. Bármelyik pillanatban határt szabhatott volna Delila faggatózásának, ha egyszerűen otthagyja és hazamegy. Sámsonnak azonban nem is a butaság volt a legnagyobb hibája, inkább az, hogy az érzékiség hálójába került. A történet legfőbb erkölcsi tanulságát abban a romlásban és szégyenben találni, amit az érzékiség bűne Sámsonra zúdított, és aminek hatására lépésről lépésre elveszítette az Istentől nyert természetfeletti erő csodálatos ajándékát" (The SDA Bible Commentary, 2. köt. 398. old.).

„Sámson felett az isteni gondviselés őrködött, hogy felkészülhessen annak a munkának az elvégzésére, amelyre hívatott. Életének kezdetétől fogva testi és szellemi erejét, valamint erkölcsi tisztaságát kedvező feltételek vették körül. De a gonosz társak befolyására elengedte Isten vezető és oltalmazó kezét, s így a rossz áradata magával ragadta. Akik kötelességteljesítésük közben kísértetnek meg, biztosak lehetnek abban, hogy Isten megvédelmezi őket; de akik önként szolgáltatják ki magukat a kísértésnek, előbb-utóbb elbuknak" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 528. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Hogyan segíthetünk annak, aki szemmel láthatólag engedi, hogy a szenvedély teljesen hatalmába kerítse, és nem hallgat a józan észre?

2. Hogyan bátoríthatja a gyülekezetünk az éppen kísértések között hánykolódókat, hogy érezzék az erős, szerető, megértő közösség támogatását? Minek kell megváltoznia a gyülekezetben, hogy akinek éppen segítségre van szüksége, gondoskodó, megértő barátokat találjon, és ne bírálgassák, ítélkezzenek felette?

3. Szombatiskolai csoportunkban imádkozzunk közösen gyülekezetünk vezetőiért, azokért, akikre komoly feladatok hárulnak, hogy Isten védelmét élvezve ne kövessenek el Sámsonéhoz hasonló hibákat!

ÖSSZEFOGLALÁS: Ez a történet egy hatalmas erejű emberről szól, akit saját erkölcsi gyöngeségei törtek meg. Ha szoros kapcsolatban marad Istennel, a nőkkel való viszonya sem csúszott volna ki a kezéből. Sámson története is kiemeli az igei mondás tanulságát: „Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában" (2Kor 6:14).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: