Sámson bosszúja

A helyzet egyre csak rosszabb lett. Igaz, Sámsont „elárulta" a felesége, de végtére is meg lehet érteni, hogy félt. Gondoljunk csak arra, mivel fenyegették meg saját népe tagjai őt is, meg a családját (Bír 14:15)! Persze az asszony talán elmondhatta volna Sámsonnak a történteket, és kérhette volna segítségét, védelmét. Akárhogy is, ez az elhamarkodva köttetett házasság nem bizonyult tartósnak. Sámson dühe, majd távozása idézte elő a későbbiekben rájuk zúduló szenvedést.

Mi késztette Sámsont, hogy visszatérjen a feleségéhez (Bír 15:1)? Mit árul el ez erről a hatalmas erejű férfiúról?

Bármennyire szeretnénk is a legnemesebb szándékot feltételezni Sámsonról, a szöveg egyértelműen arra utal, hogy tettei mozgatórugója a testi vágy, nem pedig a házasság megmentésének szándéka volt. Természetesen egyáltalán nem örült, hogy asszonyát időközben máshoz adták feleségül. Úgy tűnik, akkoriban is volt legalább annyi baj a házasságok terén, mint manapság.

Milyennek ismerjük meg Sámson jellemét abból, ahogy a helyzet váratlan fordulatát vette? Lásd Bírák 15!

Sámsonból rettenetes dühöt váltott ki a hír, hogy feleségét egy másik férfi vette el. Talán valóban szerette, és felbőszítette a gondolat, hogy az asszony más férfival van.

Szintén a feleségével történtek miatt ölhetett meg annyi filiszteust, de az is lehet, hogy a bűntudat hajtotta. Talán úgy gondolta, hogy feleségének és az apjának azért kellett meghalnia, mert ő felgyújtotta a mezőket. Mindenesetre az biztos, hogy rengeteg szenvedésnek elejét lehetett volna venni. Sámsonnak bölcsebben kellett volna viselkedni, de sajnos engedte, hogy az érzelmei és vágyai uralkodjanak rajta.

A Bírák könyve 15. fejezetének végére Sámson már vagy ezer filiszteust megölt. „E győzelem után – írja Ellen White – bíróvá tették Sámsont és húsz esztendeig ítélte Izráelt" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 525. old.). Itt kétség kívül azt látjuk, hogyan „kezdte" Sámson megszabadítani Izráelt (Bír 13:5).

Sámson megharagudott a feleségére, és azonnal otthagyta. Vajon hogyan alakult volna a történet, ha mégis megbocsát neki, kedves és megértő vele? Mennyire másként is végződhetett volna minden! Gondoljunk Jézus kereszthalálára, és arra, hogy Krisztus által mi is bocsánatot nyerhetünk! Ezek után pedig igyekezzünk megbocsátani annak, aki legközelebb felbosszant!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: