Jákób távozása

Vegyük sorra, amit eddig megtudtunk a történet szereplőiről! Milyen hibákat követtek el a család tagjai? Miért igazolja ez is, hogy önmagában még a hit hatására sem feltétlenül válik olyanná az ember, amilyennek az Úr kívánja látni? Lásd 2Kor 7:1!

Eléggé szégyenletes ez a Lábánról, Jákóbról és feleségeiről szóló történet. A maga módján mindegyikük hibás valamiben. Még Jákób, a pátriárka, az igaz Isten követője sem tökéletesen képviselte az Urat. Újabb bibliai példa ez arra, hogy milyen mélyre süllyedtek az emberek. Kegyelem nélkül mind reménytelen helyzetben lennénk!

1Móz 30:25–31:16 verseit olvasva hogyan válaszolhatunk az alábbi kérdésekre?

1. Mi lehetett az oka, hogy Lábán idővel másképp viszonyult Jákóbhoz? Milyen tanulságot szűrhetünk le ebből mi?

2. Milyen jó tulajdonságok jellemezték Jákóbot?

3. Lábán lányai hogyan vélekedtek apjukról? Igazuk volt?

A sok csalás, rászedés, erős szenvedély, féltékenység, kivételezés és egyebek ellenére is elmondhatjuk, hogy Isten mindvégig a történet szereplőivel volt, terve megvalósításán munkálkodott a számtalan emberi gyarlóság közepette. Másrészt viszont, mennyivel jobban alakulhattak volna az események, ha az érintettek tiszta szívből szeretik Istent, egymást pedig úgy, mint saját magukat! Mire figyeljünk hétköznapi dolgaink végzése közben, hogy tudatosan Isten tetszése szerint igyekezzünk élni, elkerülve a felesleges szenvedést?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: