Jákób és Ráhel

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 29–31:16

„Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, miképpen a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért" (Ef 5:25).

Az ószövetségi időkben többnyire a szülők döntöttek gyermekeik házasságáról, de Jákób és Ráhel szerelmi házasságot kötött. Ézsau is maga választotta feleségeit, arról viszont nem szól a feljegyzés, hogy „szerette" őket. Jákóbhoz hasonlóan Mózes is annak az embernek a lányát vette el, akinél menedéket talált, azt azonban nem olvasunk, hogy beleszeretett. Jákób Ráhel iránti szerelme különösen erős lehetett, ezért is került annyiszor szóba, nem véletlen vált legendássá.

Ennek ellenére Jákób és Ráhel házasságára sem illik maradéktalanul a mondás, hogy „boldogan éltek, míg meg nem haltak". Amikor Jákób Paddan Aramból távozott, húsz évvel azután, hogy ott letelepedett, már nagy vagyont mondhatott magáénak. Hatalmas nyájakra, csordákra tett szert. Ráhellel való kapcsolatának viszont sok próbát ki kellett állnia. A körülmények nem mindig kedveztek nekik, érzéseik azonban mitsem gyengültek. Szerelmükkel felül tudtak kerekedni a nehézségeken. Ráhel korai halála után sem csökkent Jákóbnak az aszszony gyermekei iránti szeretete, inkább csak erősödött.

GONDOLKOZZUNK RAJTA! E házaspár életéből talán az a legnagyobb tanulság, hogy tetteink és hibáink hatása messze túlmutat saját életünk eseményein.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: