Feleségek és a szövetség

Ézsau 40 évesen nősült meg (1Móz 26:34-35). Nemcsak az okozott gondot, hogy egyszerre két nőt is feleségül vett. A többnejűséget sajnos már Lámek korában bevett szokásnak tartották (1Móz 4:23). Ábrahámnak is több felesége volt, és Jákób sem egy asszonnyal élt házasságban. A legnagyobb baj mégis abból fakadt, hogy Ézsau hettita (hitteus) nőket vett el, akik nem tisztelték Istent.

Kockázattal járt, ha valaki idegen vért hozott a családba. Olvasunk Ábrahámról és az egyiptomi Hágárról, akinek a fiát akarta örökösévé tenni. A legnagyobb problémát mégis az jelentette, hogy Izsák és Rebeka hettita menyei vonakodhattak Isten tiszteletére megtanítani gyermekeiket, ragaszkodtak bálványaik imádatához. Mivel ketten voltak, bizonyára könnyebben elérték, amit akartak. Valószínűleg ez a helyzet okozott olyan nagy fájdalmat Izsáknak és Rebekának. Az Ábrahámmal kötött szövetség védelmében akarták, hogy fiaik a rokonságból válasszanak feleséget maguknak.

Hogyan használta fel ezt a helyzetet Rebeka arra, hogy eltávolítsa Jákóbot a feldühödött Ézsau közeléből? Lásd 1Móz 27:46–28:5!

Izsák készségesen egyetértett a tervvel, sőt, még siettette is fiát. A korábbi áldásban, amit Jákób csalással szerzett meg, az apa nem említette a szövetség áldásait. Most azonban, amikor Jákób útra indult, Izsák elmondta neki a hőn áhított szavakat.

Milyen áldást kapott tehát Jákób (1Móz 28:3-4)? Mennyiben különbözött ez attól, ami Ézsaué lett?

Mielőtt elhangzott volna Izsák szájából a szövetség áldása, az apa kifejezetten meghagyta Jákóbnak, hogy ne Kánaán lakói közül, hanem saját rokonaik köréből válasszon feleséget. Csak ezek után adta a megígért áldást. Elképzelhető, hogy kapcsolat volt az említett atyai intelem és az áldás között? Ha igen, akkor mi?

Istennek melyik ígéreteit tartjuk személy szerint különösen fontosnak? Gondolkozzunk rajta: Hogyan hozhatok olyan döntéseket, amelyek következtében Isten ígéretei valóra válhatnak az életemben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: