A bűn átka az emberi kapcsolatokban

„Epekedel a te férjed után, ő pedig uralkodik terajtad" (1Móz 3:16).

Ádám és Éva egy csapásra elvesztett mindent: ártatlanságot, uralmat, halhatatlanságot, édeni otthont és biztonságot, majd rájuk szakadt a bűntudat, félelem a nagyvadaktól, számkivetettség, küzdelem, harc a létért, halál stb. A tökéletes összhangban, szeretet-kapcsolatban élő pár minden nehézséget átvészelhet együtt, azonban Ádám és Éva többi vesztesége mellett addigi ideális kapcsolatuk is megromlott.

Ádámból előtört az uralkodási hajlam, ami ártott viszonyuknak. Isten előre látta, hogy lesznek férfiak, akik visszaélnek vezető szerepükkel, és erőszakkal törnek uralomra. Nem Isten rendelte el, hogy ez így legyen; nem mondta Ádámnak, hogy ezt tegye. Évához szólt az Úr, és neki mondta el, mi lesz bűne következménye. Ez ellentétben állt azzal, amilyennek Isten eredetileg elgondolta a férj-feleség kapcsolatát.

Mire utal Pál apostol 1Tim 2:1-14-ben, és milyen összefüggést lát a bűnesettel?

A Biblia azt tartja megfelelő hozzáállásnak, ha a nők engedelmeskednek férjüknek (1Pt 3:1). Péter apostol Sára példáját említette, aki szintén engedelmeskedett Ábrahámnak, majd hozzáfűzte, hogy akkor nem kell félniük (1Pt 3:6). A férjeket pedig arra tanította az apostol, hogy szeretettel és tisztelettel bánjanak feleségükkel. Figyelmeztette is őket, hogy ha nem így tesznek, eredménytelenek lehetnek imáik (7. vers). Ezek a tanácsok a bűneset utáni kapcsolatokra vonatkoznak.

Hogyan hozhatjuk helyre a hibát, ha fájdalmat okoztunk pl. a házastársunknak, barátainknak? A múltat nem másíthatjuk meg, de mit tehetünk a kapcsolatok jobbá tételéért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: