Együtt jobb…

1Móz 3:1-6 verseiben több olyan részt is találunk, ami arra utal, hogy Éva egyedül volt, amikor engedett a kísértésnek. (1) A kígyó csak az asszonyt szólította meg. (2) A leírás azt sugallja, hogy Ádám nem volt ott, csak akkor esik róla szó, amikor Éva megkínálta a gyümölcsből. (3) Ádám azért kapja a büntetést, mert hallgatott az asszonyra, nem pedig a kígyóra.

Ennek ellenére több bibliafordítás és bizonyos kommentátorok is azt feltételezik, hogy Ádám Évával együtt volt, amikor a kísértő kígyó megkörnyékezte (1Móz 3:6). A héberben több szót is fordíthatunk -val, -vel értelemben. Ezek közül kettő jelentősebb, az etzel és az im. Az idézett szakaszban az utóbbi fordul elő.

Az etzel elöljárót akkor használják a héberben, amikor egy bizonyos dolog melletti, ahhoz közeli helyre utalnak (lásd 1Móz 39:15, 18). Ezzel ellentétben az im kapcsolatot jelöl. Ézs 7:14; 8:8, 10 verseiben az „Immánuel" név az im előtaggal kezdődik, tehát azt jelenti, hogy „velünk az Isten". A kapcsolatra, nem pedig a helyre vonatkozik. 1Móz 3:6 versét tehát nem kell feltétlenül úgy értenünk, hogy Ádám Éva mellett állt a kísértés idején. 1Móz 3:12-ben Ádám a kapcsolatra utalva ugyanazt az elöljárót használta, amikor arra célzott, hogy Isten adta mellé az asszonyt. Ezért mondhatjuk, hogy Éva talán nem enged a kísértésnek, ha Ádámmal van. „Az angyalok figyelmeztették Évát, hogy napi munkája végzése közben ne távozzon el férjétől. Vele kevésbé veszélyezteti a kísértés, mint amikor egyedül van" (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 28. old.).

Péld 11:14

A mai gondolatok fényében hogyan értelmezhetjük tehát az alábbi verseket?

Préd 4:9-11

Jak 5:16

Kaptunk már segítséget, védelmet, tanácsot valakitől? Szívesen vesszük, netalán adjuk a segítséget, ha szükség van rá? Említsünk meg egy esetet, amikor mások jelenléte, ill. segítsége kifejezetten fontos volt!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 3. negyedév

Történetek a házasságról: ószövetségi párkapcsolatok

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: