A BÖLCSESSÉG FORRÁSA

Az emberek naponta állnak kikerülhetetlen válaszutak előtt, és sok a rossz döntés, amelyek hátterében általában az önzés húzódik meg. Bűnös emberként alapvetően önzőek vagyunk. Mennyi fájdalmat és szenvedést zúdítunk magunkra és másokra is elvétett lépéseinkkel!

Idézzünk fel néhányat hibás döntéseink közül, és vegyük számba a következményeket is. Nem szabad szüntelen kárhoztatni magunkat, hiszen a keresztnél bűnbocsánatot, gyógyulást találunk. Viszont a tanulságot fontos leszűrni, és ne feledjük, hogy a helytelen lépésekért nagy árat kell fizetni!

Isten világosságul és vezetőül szánta az Igét a bűnös, önző embereknek (Zsolt 119:105). A Biblia olyan elveket ismertet meg olvasóival, amelyek bölccsé tesznek, segítenek jól dönteni, különösen az erkölcsi kérdések terén.

Soroljuk fel a Zsolt 19:8–15; 119:98–105; Péld 3:13–16; Jn 17:17 verseiben található ígéreteket és elveket, amelyek ismeretében jól dönthetünk fontos, erkölcsi kérdésekben!

Bibliai elvekről olvasni egészen más, mint azok szerint élni. „Aki megtartja azokat, nagy jutalma van" (Zsolt 19:12) – mondta a zsoltáros. Nem látjuk hasznát a Szentírásban felhalmozott bölcsességnek, csak akkor, ha követjük tanácsait! Rengetegen ismerik a bibliai elveket, mégis ellentétes módon járnak el. Fontos, hogy a keresztények ne csak tudják, mit mond az Ige, de engedelmeskedjenek is szavának, mert kizárólag így nyerhetjük el az Írásból elénk táruló bölcsességet. Nem az a bölcs, aki csupán elméleti ismerettel rendelkezik, vagy aki kívülről tudja a Biblia verseit. Az a bölcs ember, aki a Szentírásban foglalt igazságok szerint él.

Milyen fontos döntések előtt állunk? Igyekszünk megismerni a Szentírás tanácsát, mielőtt kimondanánk a végső szót? Alaposan vegyük fontolóra választásunk következményeit! Milyen bibliai ígéretekre hivatkozhatunk ilyen helyzetben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: