CSALÁDI HÁTTÉR 2. rész

Az emberi életnek a család az alapja. Ha leromboljuk vagy ha csak meggyengítjük, még sok más is ledől azzal együtt. Ezért is fontos keresztényként teljes erőnkkel védeni otthonunk szentségét („otthon" lehet az is, ha az ember egyedül él, vagy éppen egy nagy család tagja).

Olvassuk el újból a Tízparancsolatot (2Móz 20:1–17). Rendelkezései közül hány érinti valamilyen ponton a családi életet, és hogyan? Miért lennének a családok erősebbek, ha az emberek mindet betartanák?

A családi élet elválaszthatatlan a felelősség kérdésétől. A Biblia szerint a férj, a feleség és a gyermek egyaránt felelős tetteiért (2Kor 5:10). A köteléket erősíti, ha minden családtag ismeri és elfogadja saját felelősségét, ahogy ezt a Biblia előírja. Az Ige útmutatást ad az egyéni felelősséget illetően is. Ábrahám megparancsolta "az ő fiainak és az ő házanépének őutána, hogy megőrizzék az Úrnak útát" (1Móz 18:19). A szülőkhöz így szól az Ige: „Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól" (Péld 22:6). Azt is tanácsolja, hogy a szülők ne csüggesszék el, ne törjék le gyermekeiket (Kol 3:21). A gyerekekhez így szól Isten az Igéből: „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád tenéked" (2Móz 20:12), és „Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes" (Ef 6:1). A férjeket így tanítja az Írás: "Szeressétek a ti feleségeteket, miképen a Krisztus is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért" (Ef 5:25), a feleségeket pedig ezekkel a szavakkal tanácsolja: „A ti saját férjeteknek engedelmesek legyetek, mint az Úrnak. Mert a férj feje a feleségnek, mint a Krisztus is feje az egyháznak" (Ef 5:22–23).

Milyen felelősségünk van tehát a családban? Mennyire teszünk eleget kötelességünknek? Lehetséges, hogy veszélyeztetjük otthonunk boldogságát és szentségét? Hol kell javítani családi életünkön?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: