MÉRTÉKLETESSÉG MINDENEKBEN

Milyen gyakorlati elveket találunk Fil 4:4–9 verseiben, amelyek jótékonyan hatnak egészségünkre?

Olvassuk el 1Kor 9:25; Gal 5:22; Tit 1:8; 2:2 verseit. Milyen tanácsokat kapunk itt, amelyek hatnak egészségi állapotunkra?

Az idézett versekben szereplő „mértékletes" szó görög megfelelőjét gyakran használták az atlétikával kapcsolatban. A különböző eseményekre, versenyekre felkészülő sportolónak különösen fontos tartózkodni a testére ártalmas dolgoktól. Mennyivel inkább vonatkozik ez az elv ránk, keresztényekre (1Kor 9:24–27; Zsid 12:1)!

Jól tudjuk, milyen problémákat válthat ki az alkohol, a kábítószerek stb. fogyasztása. Ez nem kérdéses. Az egészség károsodását mégis sokszor az okozza, hogy mértéktelenül élünk a jóval, amit Isten élvezetünkre adott. Szemben a bibliai hitről alkotott általános nézettel, nem bűnös dolog a testi örömök élvezete. Isten teremtett úgy, hogy jól essenek fizikai dolgok, de a megfelelő keretek között kell maradni, mértékletesen, ahogy a Bibliában is olvashatunk erről.

„Az igazi mértékletesség arra tanít, hogy egyáltalán ne éljünk káros dolgokkal, az egészséges dolgokat pedig józan mértékkel fogyasszuk. Csak kevesen ismerik fel igazán, hogy az étkezési szokások milyen erősen hatnak az egészségi állapotra, a jellemre. Végeredményben az ember örök sorsát is befolyásolja, hogy mennyire képes hasznos szerepet betölteni a világban. Étvágyunkat rendeljük alá erkölcsi és szellemi erőinknek" (Ellen G. White: Child Guidance. 398. old.). Milyen bölcs szavak! Vizsgáljuk meg önmagunkat! Jellemző ránk a mértékletesség, a jó dolgok terén gyakorolt önmegtartóztatás? Mi az, amin változtatnunk kellene?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: