AZ EGÉSZSÉG ÉS AZ EREDETI ÁLLAPOT HELYREÁLLÍTÁSA

Kezdetben a Teremtő egészségesnek alkotta meg az embert, a betegség állapota nem létezett. A megváltási terv segítségével kíván visszavezetni az elveszített állapotra az Úr. Szeretné, ha visszakapnánk, ami valaha a miénk volt.

Alapjában véve milyen üzenetet olvasunk Róm 6:4, 9–11; 1Kor 15:51–57; 2Kor 5:18–20; Kol 1:20–21; 3:8–10; 1Jn 3:2 verseiben? Minek a reményét tárják elénk ezek a szakaszok?

A Bibliában gyakran esik szó a gyógyításról és arról, hogy az ember visszakaphatja, amit elveszített. Az Izráel gyógyulására vonatkozó ígéreteket a gyógyításra és a betegek ellátására utaló kifejezésekkel mondja el Isten (Jer 30:12–17; 33:6; Ez 47:12; Mal 4:2). Az Újszövetségben olyan világos a kapcsolat, hogy a gyógyításra vonatkozó egyik leggyakrabban használt szót (soteria) fordíthatjuk „gyógyítás"-nak de „megváltás"-nak is. A megváltás tehát nem csupán a bűntől való szabadítást és annak következményeit, hanem az egész ember gyógyulását is jelentheti.

A Biblia tanítása arra az alapra épít, hogy Isten végül helyreállítja mindazt, ami a bűn miatt elveszett. A Teremtő lesz az, aki helyreállítja teremtményeit. Aki sebeinket gyógyította, bűneinket magára vette a Golgotán, végezetül A jelenések könyvében úgy áll előttünk, mint Sátán és a gonoszság erői felett diadalt arató, győzedelmes Krisztus (Jel 20:14; 21:8). A korábbi tökéletes állapotot ajándékozza az Istent szerető és szolgáló teremtményeinek. Ekkor minden gonosz elpusztul, soha többé nem ütheti fel a fejét. Az Ó- és az Újszövetség próféciáiban egyaránt megtaláljuk, hogy az újjáteremtett földön sem betegség, sem fájdalom, sem halál nem lesz (Ézs 33:24; Jel 21:4). Pál apostol Krisztus feltámadásában látja a bizonyítékát, hogy az Úr valóban diadalt aratott minden gonosz erő felett. Krisztus győzelme pedig a miénket is jelenti (1Thessz 4:14–17)!

Az adventisták rendkívül sok tanácsot kaptak az egészséggel és az egészségügyi alapelvekkel kapcsolatban, hogy életmódunkkal megelőzzük a betegségek kialakulását. Mennyire igazodik életünk ezekhez a tanácsokhoz? Tisztában vagyunk a fő elvekkel? Ugyan miért várnánk betartásukkal, amíg megbetegszünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: