A CSILLAGÁSZAT

Ha egy csillagfényes éjszakán feltekintünk az égboltra, hány csillagot látunk? Se szeri, se száma a csillagoknak, sokkal több van belőlük, mint amennyit szabad szemmel megszámolhatnánk, úgy, ahogy a Biblia írói is kémlelték az eget.

Hogy nyilatkozott a próféta a csillagok számáról Jer 33:22 versében?

Évszázadokkal ezelőtt Ptolemaiosz a csillagok számát 1056-ra becsülte, Tyco Brahe 777-et, Kepler pedig 1 005-öt számolt meg. A teleszkóp XVII. századi feltalálását megelőzően úgy tartották, hogy 5 119 csillag létezik. A teleszkóp természetesen alapvető változást hozott. Ma már a Hubble űrteleszkóp segítségével a csillagok sokaságát megszámlálhatatlannak tartjuk. A becslések szerint csak a mi galaxisunkban több száz milliárd csillag lehet! Csillagászok számításai szerint 1022 (azaz százmilliárdszor százmilliárd) csillag van világegyeteműnkben. Ha egy másodperc alatt tíz számot fel tudnánk sorolni, még akkor is legalább egymilliószor százmilliárd évig tartana, mire elérnénk a 1022-hez. Ki tudja, idővel még hány csillagot fedeznek majd fel?

Még mit mond a csillagokról Elifáz Jób 22:12-ben?

A nap, a hozzánk legközelebb álló csillag kb. 150 millió kilométerre van a földtől. Még a fény sebességével (300 000 km/mp) utazva is több száz, több ezer, sőt, több millió évre lenne szükségünk más csillagok eléréséhez! Elifáz minden bizonnyal nem a csillagászat állításaira gondolt, kijelentését azonban igazolta a tudomány.

Jó, ha a tudomány alátámasztja hitünket, attól azonban miért óvakodjunk, hogy a hit dolgaiban túl nagy hangsúlyt helyezzünk a tudományra? Miért olyan fontos figyelembe venni, hogy a tudomány végeredményben csak emberi próbálkozás? Lásd Jer 17:9; 1Kor 1:21; 3:19!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: