A HIT ÉS A RÉGÉSZET

Jézus valószínűleg nem a régészetre gondolva fogalmazott így, de szavait arra is érthetjük. Az évek során különféle archeológiai leletek, mint pl. a rosettai kő vagy a behistuni felirat nagyban hozzájárultak a bibliai történetek megerősítéséhez.

Nemcsak mi mondjuk ezt. Olvassuk el a régészek tollából származó alábbi idézeteket!

Dr. W. F. Albright, a XX. század talán legnevesebb régésze nyilatkozta: „Kétség nem fér hozzá, hogy az archeológia alátámasztja az ószövetségi hagyomány szilárd történelmi hitelességét" (Dr. W. F. Albright: Archeology and the Religion of Israel. [Baltimore, The John Hopkins Press. 1942.] 176. old.).

A Yale Egyetemről Millar Burrows így fogalmazott: „Egészében véve azonban a régészeti munka kétségtelenül megerősítette a bizalmat a Szentírás feljegyzéseinek megbízhatóságát illetően. Nem is egy régész tapasztalta, hogy a Palesztina területén végzett ásatások elmélyítették a Biblia iránti tiszteletét" (Millar Burrows: What Mean These Stones? [New Haven, Conn., American Schools of Oriental Research. 1941.] 1. old.).

Jó, hogy felmutathatunk ilyen és ehhez hasonló idézeteket, hitünket azonban mégsem alapozhatjuk kizárólag a régészétre, mivel a többi tudományághoz hasonlóan az archeológia is emberi tevékenység marad. Emberek értékelik a bizonyítékokat, ezzel pedig együtt jár, hogy nem küszöbölhető ki teljesen a szubjektivitás. Vagy mi a helyzet akkor, ha esetleg olyan leletre bukkannak, ami a tudósok véleménye szerint ellentétes a bibliai beszámolóval? Elegendő volna ez ahhoz, hogy hitünket szertefoszlassa? Ezért mondhatjuk, hogy jó, ha a régészek következtetései egybevágnak hitünkkel, de mégsem szabad túlontúl nagy figyelmet fordítani a kövekre és feliratokra. Hitünk gyökerezzen Isten ígéreteiben, amelyeket Jézus Krisztusban nyilatkoztatott ki!

Olvassuk el Jn 20:24-31 verseit. Milyen elv bontakozik itt ki, ami kapcsolatba hozható egyéni hittapasztalatunkkal is? A hit lényegét illetően milyen tanulságot vonhatunk le ebből az esetből, és különösen a 29. versből?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: