KRISZTUS VÉLEMÉNYE AZ ÍRÁSOKRÓL

Ma az emberek eltérő nézeteket vallanak a Szentírásról, annak tekintélyéről, érvényességéről, szerepéről stb. Szomorú, hogy a kereszténység körében általánosságban véve ma nincs olyan tekintélye a Bibliának, mint ami megilletné.

Mi adja a Szentírás súlyát? Először is, kérdezzük a legnagyobb tekintélyt – Jézust. Hogy tekintett Jézus az Írásra?

A következő igeszakaszok szerint mennyire tartotta fontosnak Krisztus a Bibliát? Lásd Mt 4:4–10; 21:42; 22:29; 26:54, 56; Mk 2:25; 12:36; Lk 4:21!

Ez a néhány szöveg is jól példázza, hogy milyen tiszteletben tartotta Jézus az Írást. Hitt a teremtésben (Mk 10:6), Noé és az özönvíz (Mt 24:37–39) valamint Jónás és a nagy hal (Mt 12:39–41) történetében. Jézus utalt az első emberpár megteremtésére (Mt 19:4), és Mt 19:5-ben idézte 1Móz 2:24-et a házasság eredeti céljával kapcsolatban.

Hogyan fejezte ki Lk 24:25–27 valamint Jn 10:35 verseiben Jézus, hogy hitelesnek fogadja el a teljes Ószövetséget?

Krisztus saját küldetéséről szólva is a Szentírás tekintélyére utalt: „Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is hinnétek; mert énrólam írt ő. Ha pedig az ő írásainak nem hisztek, mimódon hisztek az én beszédeimnek?" (Jn 5:46–47).

Feltámadása után, az Emmaus felé vezető úton megint csak az Igét idézte az Úr, hogy küldetésének fontosságát megértesse a tanítványokkal: „És elkezdvén Mózestől és minden prófétáktól fogva, magyarázza vala nékik minden írásokban, amik őfelőle megírattak" (Lk 24:27). Földi élete során Jézus forgatta az Írást, beszélt belőle, beszélt róla, kiemelte és magyarázta. „Jézus mutatta be, hogy mi is a Szentírás igazi magyarázata. Az Ő üzenete a kulcs, aminek segítségével megérthetjük az Ószövetség jelentését… A bibliamagyarázat legjobb példáját adta azzal, ahogy Izráel szent iratait értelmezte. Irányelvünk azon a meggyőződésen alapszik, hogy Izráel története során Isten üdvözítő munkája Krisztusban érte el tetőfokát" (Hans LaRondelle: How to Understand the End-Time Prophecies of the Bible. [Sarasota, Fl., First Impressions. 1997.] 13. old.).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 2. negyedév

A Biblia üzenete a ma emberének

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: