A DOLOGNAK SUMMÁJA

Elérkeztünk A prédikátor könyve tanulmányozásának, egyben a tanulságok levonásának a végéhez is. Mi az üzenete e különös könyvnek, ami annyira elüt a Biblia szinte minden más iratától? Mit szűrhetünk le magunknak belőle?

Fussuk át ismét

A prédikátor könyvét.

Miközben újból áttekintjük, imádkozzunk. Nevezzük meg, mit tartottunk a legfontosabbnak. Mit üzent Isten személy szerint nekünk e könyv által? Mi az, amit megjegyeztünk, ami igazi segítség keresztényi életünkben? Beszélgessünk erről a szombatiskolai csoportunkban!

Igazi élmény lesz meghallgatni egymás gondolatait! Az is egészen biztos, hogy Isten ezzel a könyvvel is figyelmeztetni akar, nehogy túlságosan felvegyük a világi szokásokat. Természetesen Isten teremtett ilyennek, amilyenek vagyunk, Ő alkotott meg úgy, hogy fizikai dolgok – Isten ajándékai – gyönyörrel töltsenek el, mindennek megvan a maga szerepe. A fizikai örömök köre azonban nem lehet az élet végcélja, hiszen a földi gyönyör is olyan, mint a pára. Az öregedés folyamatával az ember egyre kevésbé tudja élvezni, amit az élet kínál, a halálunk pillanatában pedig mind tovaszáll.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy A prédikátor könyve gondolkodásra késztet: kik vagyunk, miért élünk, hogyan kerültünk ide. A legfontosabb azonban, hogy mi lesz velünk, ha véget ér rövid életünk, ami nem más, mint felszálló pára. Isten ajándékokkal vett körül, de ezek az ajándékok nem tartósak, mint ahogy a földön semmi sem az.

Prédikátor 12 azt mondja el, amit Jézus egyetlen versben fejezett ki: „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében kárt vall? Avagy micsoda váltságot adhat az ember az ő lelkéért" (Mt 16:26)? Milyen szomorú, hogy amiért oly sok ember feláldozza az életét, az csak elillanó pára. Tragikus, de leginkább azért, mert Isten nagy árat fizetett értünk, Jézus drága vére árán váltott meg, hogy kiszabadulhassunk „a nap alatt" zajló bolondságok és hiábavalóságok fogságából.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: