AMIKOR MEGÁLLNAK AZ ŐRLŐ LEÁNYOK

Az öregedés folyamatának gyönyörű, költői ábrázolását találjuk Préd 12:4–9 verseiben. Számos bibliamagyarázó egyetért abban, hogy az elme idős kori meghomályosodására utal a kifejezés: „amíg a nap meg nem setétedik, a világossággal, a holddal és csillagokkal egybe; és a sűrű felhők ismét visszatérnek az eső után" (Préd 12:4). „A háznak őrizői" (5. vers) kifejezés talán a karokra utal, amelyek egykor erősek, egészségesek voltak, de később meggyengülnek, reszketőssé válnak.

Olvassuk el Préd 12:3–9 verseit. Próbáljuk megérteni Salamon képeit. Vajon miért foglalkozik a király olyan hosszasan az idős korral? Mire akarta felhívni a figyelmet?

Az idős Salamon az ember halandóságára figyelmeztet. Újból és újból érinti ezt a kérdést könyve különböző részein. Nem is csoda, hiszen minden ember meghal egyszer, bármilyen hosszú is legyen az élete. Ez az élet kikerülhetetlen valósága.

Keresztény fiatalok pólóján láttam ezt a feliratot: „Nem az a legrosszabb, hogy rövid az élet – a halál túl hosszú! Jn 3:16" Az idős Salamon élete alkonyán figyelmeztetni akart mindenkit, főként a fiatalokat, hogy egyszer minden élőt elér az a nap. A szerencsésebbek természetesen hosszú ideig élnek, viszont nem kerülhetik el az idős kort, „a veszedelemnek napjai"-t, aminek a végén következik a halál. A másik lehetőség, ha az ember fiatalon hal meg.

Röviden összefoglalva tehát, A prédikátor könyve ismét halandóságunkra, életünk rövidségére emlékeztet, amikor életünket a párához hasonlítja. Fontos, hogy ne veszítsük szem elől az örökkévalóság, az örök élet panorámáját, amit Isten Jézus Krisztus halála árán kínál fel minden embernek.

Olvassuk el Jelenések 21–22. fejezetét az Isten által tervezett világról. Mi az, amit a legnagyszerűbbnek tartunk? Mi érintette a szívünket leginkább? Próbáljuk meg elképzelni, milyen is lesz majd ott, az egész örökkévalóságon át! Ezt a reménységet kínálja Isten Krisztus által. Ugyan mi számít még ezen kívül? Komolyan vesszük ezt az ígéretet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: