Borúlátás

E HETI TANULMÁNYUNK: Prédikátor 8:1-9:2*

„Bár meghosszabbítja életét a bűnös, aki százszor is vétkezik; mégis tudom én, hogy az istenfélőknek lészen jó dolgok, akik az ő orcáját félik"A prédikátor könyve 8. fejezetében Salamon tovább kutatja azokat a kérdéseket, amelyekkel korábban is foglalkozott. Talán csak a panaszokat, a keserűséget halljuk ki szavaiból, ami érthető, hiszen nem nehéz elkeseredni az élet miatt „a nap alatt".

(Préd 8:12).

Mindazonáltal mély, lelki tartalmú mondások gyöngyszemeire bukkanhatunk a kissé bonyolult szónoki fordulatok között is, mint e fejezetek legtöbbjében. Minden bizonnyal ezért is sorolta Isten a Biblia könyvei közé A prédikátor könyvét.

Nézzük meg pl. az alapigét. Milyen nagyszerű ígéret, a földi életen túlmutató reménység található benne! Salamon szavaiból tükröződik: jól tudja, hogy lesz utolsó ítélet, végső igazságszolgáltatás, még ha most, a nagy küzdelem hevében olyan rosszul is állnak a világ dolgai (Jel 12:12). Ehhez nem fér kétség, még ha várnunk is kell. Talán éppen ezért olvashatunk a szentek „békességes tűrésé"-ről (Jel 13:10; 14:12).

A héten tovább vizsgáljuk a bűnös emberiség gyarlóságának, félelmeinek és reményeinek kérdését, méghozzá Salamon király szemszögéből nézve.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: