A KIRÁLY ÉS A SZÁNTÓFÖLD

„Az ország haszna pedig mindenekfelett a földmívelést kedvelő király"

(Préd 5:9). Mire utalt ezzel a verssel Salamon? Milyen tanulságot vonjon le szavaiból mindenki, de különösen aki gazdag és nagy hatalommal bír? Lásd még 5Móz 10:14; Zsolt 8:6; 24:1; 115:16!

Szegények és gazdagok, hatalmasok és elnyomottak – mindannyian ezen a földön élünk. Mind a föld levegőjét szívjuk, vizét isszuk, a talaján termett ételt fogyasztjuk. Van, aki jobb levegőt szívhat, tisztább vizet ihat, ízletesebb ételt ehet, de végeredményben mindannyian abból élünk, amit Istentől kaptunk.

Sajnos ez a felismerés nem elég az égbekiáltó igazságtalanságok felszámolásához, amelyek ma is éppen úgy megvannak a világban, mint Salamon korában.

Mit mondana Salamon a mai világról, arról, hogy egy ember közel 13 000 dollárt (kb. 2,7 millió Ft) költ egyetlen éjszaka Párizsban egy szállodai szobáért, miközben emberek millióinak nincs fedél a feje felett?

Milyennek tartaná Salamon világunkat, ahol van, aki 370 000 dollárt (kb. 77 millió Ft) ad egy Ferrariért, ugyanakkor másoknak még egy pár cipőre sem telik?

Mi lenne a véleménye, ha tudná, hogy néhány éve egy Kanadában tartott árverésen 85 000 dollárért (kb. 18 millió Ft) kelt el egy palack 1735-ös évjáratú német bor, miközben emberek milliárdjainak még friss ivóvize sincs?

Biztosan megdöbbenne. Az Úr bőségesen ellátta az emberiséget mindazzal, amire csak szükségünk van. Igaz, a szegénység kérdése, oka igen összetett, de kétségtelen, hogy a kapzsiság, a mohóság és a korrupció rendkívül sokat rontott a helyzeten.

Nem kérdéses, hogy aki mások kizsákmányolása árán gazdagszik meg, annak majd meg kell állnia a haragvó Isten előtt!

Olvassuk el Jak 5:1–8 verseit. Az üzenet egyértelmű. Milyen elvet fogalmaz meg ez a szakasz az emberekkel való bánásmódunkat illetően? Legyünk akár szegények, akár gazdagok, milyen tanulságot vonhatunk le belőle?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2007. 1. negyedév

A prédikátor könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: