A PÁTRIÁRKA ÁLDÁSA (1Mózes 47:2849:28)

Jákób 17 boldog évet töltött Egyiptomban, szerettei körében. Amikor érezte a halál közeledtét, összehívta fiait, hogy elbúcsúzzon tőlük.

Olvassuk el újból azokat az ígéreteket, amelyeket az évek során Jákóbnak adott az Úr (1Móz 28:1215; 35:915; 46:24). Mi könnyíthette meg Jákóbnak, hogy elhiggye: Isten valóban beteljesíti ígéreteit (Lásd 1Móz 46:26; 47:27)?

Józsefhez hasonlóan, valószínűleg Jákób is ekkor értette meg igazán, emberi szemszögből, hogyan tudta Isten véghezvinni mindazt, amit megígért. Minden bizonnyal vigaszt nyújtott neki idős korára ez a felismerés.

Halála előtt Jákób Istentől ihletve kijelentette fiai jövőjét (1Mózes 49). Isten hatalma késztette, hogy csak az igazságot mondja, bármennyire fájdalmas is volt az neki. Rúbentől visszavonta az elsőszülöttnek járó áldást, Simeonra és Lévire pedig átkot mondott szörnyű bűnük miatt. Lévi családjának későbbi története azonban azt példázza, hogyan fordulhat az átok áldássá.

Isten Igéje mindig is elénk állítja az emberek erényeit, de a bűneit is; sikereiket és kudarcaikat egyaránt. A Szentírás lapjai nagyon is valóságos képet tárnak elénk. Nem kendőzi a legnagyobb tiszteletnek örvendő, leginkább csodált hősök hibáit, de nem hallgat Isten ereje által elért győzelmeikről sem. Úgy mutatja be Isten embereit, férfiakat és nőket egyaránt, mint akik hozzánk hasonlóan esendő emberek (Jak 5:17, kat. ford.; lásd még ApCsel 14:15).

Jákób szavai feltárták a törzsek jövőjét. Hozzá kell tennünk azonban, hogy minden törzs szabad akarattal rendelkező emberekből állt, akik választhattak, különösen az Istennel való kapcsolatuk terén éppen úgy, mint ahogy mi is szabadon dönthetünk. A jövendölések, amelyeket Isten a népekre és jövőjükre vonatkozóan tesz, nem rendelik el eleve, hogy az egyes emberek üdvösségre vagy kárhozatra jutnak. Isten előre tudja, ki mit választ majd, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy Ő szabná meg az ember döntését.

Mondják, hogy jellemünkben rejlik a sorsunk. Hogy értjük ezt a gondolatot? Jellemünk mennyiben befolyásolja döntéseinket? Milyen jellembeli változásokat szeretnénk látni az életünkben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 4. negyedév

Teremtés és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: