AZ ISTENI GONDVISELÉS KIBONTAKOZÁSA (1Mózes 41:4142:23)

Egyik pillanatról a másikra József börtönben sínylődő rabszolgából Egyiptom második számú ura lett. Ekkor egészen más természetű megpróbáltatásokkal kellett szembenéznie.

Olvassuk el 1Móz 41:45 versét. Hogyan veszélyeztethette ez az új helyzet József hitét és Isten iránti hűségét (vö. 1Kir 11:1)?

1Móz 41:50-52 felvillantja, hogyan illeszkedett be József az új élethelyzetbe. A fiainak adott nevek tükrözték az érzéseit. Manassé azt jelenti: aki elfelejteti. Első fia születése feledtette Józseffel a múlt kegyetlen fájdalmát. Efraim kétszeresen termékeny. Ez a név is utal József nagy örömére, és arra, hogy életében új szakasz kezdődött.

A 41. fejezet hátralévő részét, valamint a 42. fejezet első 17 versét olvasva egyre jobban kibontakozik előttünk az isteni gondviselés. Látjuk, hogy milyen lépések vezettek József álmaitól (1Mózes 37) a beteljesedéséig. Az álomlátó álmai (1Móz 37:19) annyira hihetetlen módon váltak valóra, hogy csak a Mindenható Úr rendezhette így a dolgokat. A történet magával ragadó bizonyságtétel Isten hatalmáról, arról, ahogy beváltja ígéretét az Úr, méghozzá az emberi elgondolást messze túlszárnyaló módon. Isten akarata teljesedett akkor is, amikor az éhínség a testvéreket egyenesen József karjába kergette.

Miről beszélgettek a testvérek egymás között, ami elárulja, hogy még enynyi év után is mardosta őket a bűntudat (1Móz 42:2123)?

Apjuknak József elvesztése miatti iszonyatos szenvedése láttán képtelenek voltak elfelejteni rettenetes bűnüket. Ráadásul nem is mondhatták el az igazat Jákóbnak, hogy József tulajdonképpen nem halt meg. Tettük elkövetésekor nem mérték fel, milyen nagy szomorúságot zúdítanak önmagukra és családjukra is.

Ha mostanában kell fontos döntést hoznunk, szakítsunk időt arra, hogy alaposan mérlegeljünk minden lehetséges következményt. Miért olyan fontos meggyőződni arról, hogy döntéseinkkel nem sértjük meg azokat az elveket, amelyeket Isten az Igében nyilatkoztatott ki?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 4. negyedév

Teremtés és megváltás

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: