December 22.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: József a börtönből kilépve egész Egyiptom urává emelkedett. Sok nehézségnek és veszélynek kitett, magas pozíció volt ez. Senki sem állhat a csúcson veszély nélkül. Ahogy a vihar épen hagyja a völgy egyszerű virágát, de kitépi a hegycsúcson magasodó fát, éppúgy a világi sikerrel és megbecsüléssel járó kísértések a mélybe taszíthatják azokat, akik szerény életkörülmények között becsületesek maradtak. De József jelleme kiállta a viszontagságok próbáját éppúgy, mint a jólétét. A fáraók palotájában éppúgy hűséges volt Istenhez, mint a börtöncellában. Még mindig idegen volt a pogány országban, elszakítva rokonaitól, Isten tisztelőitől; de teljes szívvel hitte, hogy isteni kéz vezette lépteit, és Istenben szüntelenül bízva, becsületesen végezte hivatali feladatait (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 178179. old.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. E heti tanulmányunkban nagy szerepet kapnak az álmok a magyarázattal együtt, hiszen az ókori világban az álmokat az istenségek kinyilatkoztatásainak tekintették. Ma is küld Isten álmokat? Vagy ez inkább csak olyan területen történik, ahol komolyabban is veszik az ilyesmit? Ha József történetét megpróbálnánk, mondjuk a mi korunkba áthelyezni, vajon az Úr hogyan nyilatkoztatná ki önmagát és terveit?

2. Beszélgessünk saját történeteinkről, amikor Józsefhez hasonlóan fájdalmas dolgok estek meg velünk is, ám amelyekben idővel Isten csodálatos gondviselését ismertük fel.

3. Vannak, akik keserű tapasztalatokat élnek át, de hitük megerősödik a próbában, míg mások ilyenkor veszítik el Isten iránti bizalmukat. Mi lehet ennek a magyarázata?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: