Börtönből a palotába

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 37:241:40

Senki sincs nálamnál nagyobb az ő házában; és tőlem semmit sem tiltott meg, hanem csak téged, mivelhogy te felesége vagy; hogy követhetném hát el ezt a nagy gonoszságot és hogyan vétkezném az Isten ellen? (1Móz 39:9)

Jákób története tovább folytatódik, az egymást követő fordulatok mind inkább szembeállítják az emberi gyarlóságot Isten jóságával és kegyelmével.

1Mózes 34. fejezetében olvashatunk arról, hogy Jákób lányán, Dinán erőszakot tesz az egyik városállam fejedelmének a fia. Jákób két fia, Simeon és Lévi ezért a város teljes férfilakosságát lemészárolja. A megtorlástól való félelem miatt Jákób elmenekül, és visszatér Bételbe (1Mózes 35), ahol az iszonyatos események dacára ismét megjelenik neki az Úr, hogy megerősítse a szövetség ígéreteit: Én vagyok a mindenható Isten, nevekedjél és sokasodjál, nép és népek sokasága légyen tetőled; és királyok származzanak a te ágyékodból. És a földet, melyet adtam Ábrahámnak és Izsáknak, néked adom azt, utánad pedig a te magodnak adom a földet (1Móz 35:1112).

A 35. fejezetben olvashatunk még Benjámin születéséről és Ráhel haláláról. A feljegyzés megemlíti azt is, hogy Rúben hála Bilhával, az ő atyjának ágyasával (22. vers). A fejezet azzal ér véget, hogy Jákób újra találkozik atyjával, Izsákkal, aki ekkor már 180 éves volt. Az idős pátriárka nem sokkal azután meghalt. Két fia együtt temette el.

1Mózes 36 Ézsau leszármazottairól ad hírt, a családnak arról az ágáról, amely gyakorlatilag ezután háttérbe került. A 37. fejezetben pedig visszatérünk Jákóbhoz és kiválasztott utódaihoz.

Mi a tanulság mindebből? Ha Isten még a bűn ilyen elképesztő burjánzása közepette is véghez tudja vinni akaratát, képzeljük csak el, mi lenne, ha mindenki engedelmeskedne az Úrnak, aki követőjének vallja magát!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: