CSALÁDI PROBLÉMÁK

Jákób, Ráhel és Lea történetében (1Mózes 29) tovább folytatódik a csalások sorozata, itt azonban már nem Jákób a bűnös, inkább ő az áldozat. Valószínűleg elég alkalma adódott átérezni, milyen is, ha rászedik az embert.

A mózesi törvény később megtiltotta, hogy egy férfi a felesége lánytestvérét is elvegye, még az első asszony életében. Jákóbnak a két nővérrel kötött házasságát szüntelen áskálódás, féltékenység, veszekedés és szomorúság árnyékolta be. Isten eltűrte ezt a szokást, de megengedte a keserű következményeket is, amelyek az efféle helyzetből fakadtak.

Olyan társadalmi környezetben, ahol a gyermekek születése jelezte Isten kegyét, és váltotta ki a férj szeretetét, Isten sok gyermekkel megáldotta Leát. A Lea és Ráhel közötti versengésről árulkodnak a nevek, amelyeket újszülötteinek adott a két feleség, meg a szolgálók.

Olvassuk el 1Móz 30:14 verseit. Hol találkoztunk hasonló esettel korábban? Mi lehet a magyarázata annak a törvényszerűségnek, hogy a gyermekek is beleesnek szüleik bűneibe?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

Milyen bűnös szándék húzódott meg a tettek mögött (1Móz 30:513)?

_______________________________________________________________

Ekkorra Jákóbnak már négy asszonytól lett gyermeke, hiszen Ráhelnek végre megszületett a fia, József (1Móz 30:2224). Jákób tehát négy asszonnyal élt egy háztartásban. Volt, amelyiket jobban szerette a többinél, akinek a "rangja" magasabb volt, de mind a négy nő gyermekei anyja volt. Van ennél biztosabb receptje annak, hogyan teremthető meg a versengés, irigység és marakodás légköre? A helyzet később meghozta keserű gyümölcsét, főként Jákób életében, akinek igazán bölcsebbnek kellett volna lennie. Isten ígéreteinek birtokában (1Móz 28:1022) bíznia kellett volna az Úr szavában, ahelyett, hogy a többnejűség gyakorlatát követte.

Milyen gondokkal birkózunk mostanában? Mi az, ami miatt azt érezzük, hogy nehéz hitben járni? Hogyan tanulhatunk meg igazán bízni Isten ígéreteiben, hogy ne helytelen úton próbáljuk valóra váltani az ígéreteket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: