JÁKÓB LÉTRÁJA (1Mózes 28)

Figyeljük meg Izsák atyai tanácsait és áldását, amelyeket akkor mondott el, amikor Mezopotámiába küldte Jákóbot (1Móz 28:15). Mi az a fontos pont, amire a házassággal kapcsolatban rámutatott?

_______________________________________________________________

A csalás és a megtévesztés után Jákóbnak menekülni kellett otthonról. Az azonban egyértelmű, hogy Isten nem vetette el. Az Úr álomban megjelent a fiatalembernek, és megerősítette, ígéreteket adott neki.

Olvassuk el 1Móz 28:1015 verseit. Vajon miért ígért ennyi mindent az Úr egy ilyen embernek, mint Jákób? Mit tudhatunk meg ebből a kegyelemről?

_______________________________________________________________

Ellen White írja, hogy aznap éjjel, mielőtt Jákób elaludt, sírva és mély alázattal vallotta meg bűnét, és könyörögve kért Istentől valamilyen bizonyítékot arra, hogy nem hagyta el egészen (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 147. old.). Később White hozzátette, hogy Isten az álommal válaszolt Jákób bűnbánó imájára.

A megváltási terv egy részét mutatta be az álom az égig érő létráról és az azon le-fel járkáló angyalokról. Jézus hidalta át a szakadékot, amit a bűn vert az emberiség és a menny közé. Jézus a mennyet és földet összekötő létra. Tökéletes igazsága elegendő ahhoz, hogy a bűnös világot megbékéltesse a Szent Istennel (2Kor 5:1819), és Isten előtt igaznak nyilvánítsa mindazokat, akik hittel elfogadják, amit Krisztus értük tett (Róm 3:2830; Róm 4:5; Gal 3:24).

Már sok-sok évvel a kereszt előtt megmutatkozott a menny és a föld közötti szoros kapcsolat. Ez a történet is bizonyítja, hogy Isten nem feledkezett meg rólunk, nem vagyunk egyedül. Bármi történjék is a földön, Isten tevékeny részese annak.

Isteni kinyilatkoztatás nélkül bőven lenne oka a kétségbeesésre a halandó embernek, aki a végtelen, hideg világmindenség egy parányi bolygóján él. Teljesen elhagyottnak érezhetné magát. A Szentírás azonban magyarázattal szolgál világunk eseményeire. Milyen személyes tapasztalatot szereztünk már Isten és a menny közelségével?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: