A CSALÁS ÁRA (1Mózes 27:30-46)

Másodszor lehettünk tanúi, hogy Jákób valaki gyengeségét kihasználva szerezte meg, amit akart. Milyen sajnálatos eset! Sokat elárul Istennek a bűnbánó bűnösök iránti kegyelméről, hogy ennek ellenére Jákób lett a kiválasztott nép ősatyja. Viszont számtalan alkalommal láthatjuk a Bibliában, hogy azért a bűnbocsánat nem jelenti a bűn következményeinek automatikus eltörlését is.

A csalás balga lépés volt, és lehetetlen volt leplezni. Előre láthatták, hogy Ézsau és Izsák mindenképpen megtudja, mi is történt. Ennek ellenére anya és fia eltökélte: kerül, amibe kerül, mindenképpen megszerzik, amit akarnak. Igen nagy tanulság rejlik ebben: jól meg kell fontolni minden tettünket!

Talán az a legszomorúbb az egész történetben (a 25. fejezetet is beleértve), hogy nincs ártatlan fél. Izsákot, Rebekát, Jákóbot és Ézsaut is terheli felelősség.

Milyen hibát követtek el a család tagjai? Mi volt a tettük indítéka?

Izsák

Rebeka

Jákób

Ézsau

A dolgok mélyén lényegében az önzés húzódott meg, mindenképpen meg akartak szerezni valamit maguknak, és egyáltalán nem törődtek vele, hogy jó vagy rossz, amit tesznek. Ami pedig még ennél is félelmetesebb: azt hitték, hogy éppen így szereznek érvényt Isten akaratának. De mi lett a vége? A 45. versben Rebeka menekülésre biztatja Jákóbot, és ígéri, majd visszahívja, de a Bibliában sehol nem találunk utalást arra, hogy viszontlátta volna fiát.

Mi mozgatta a család tagjait? Büszkeség? Kapzsiság? Szenvedély? Nálunk mivel éri el Sátán a legnagyobb hatást? Miért csak akkor reménykedhetünk a győzelemben, ha a kereszt lábánál igyekszünk megszabadulni az önzéstől? Milyen alapon számíthatunk rá, hogy megkapjuk az Igében megígért erőt (1Kor 10:13)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: