A csalás ára

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 25:1929:30

És ímé én veled vagyok, hogy megőrizzelek téged valahova menéndesz, és visszahozzalak e földre; mert el nem hagylak téged, míg be nem teljesítem amit néked mondtam (1Móz 28:15).

A francia forradalom filozófusának tartott Jean Jacques Rousseau (17121778) hangoztatta, hogy nincs eredendő bűn az emberi szívben, alapjában véve minden ember jó. Szerinte a társadalom rontotta meg az emberiséget. Ha csak saját magunkra, az érzéseinkre, a lelkiismeretünkre lennénk hagyatva, magától értetődően azt választanánk, ami jó (mondta mindezt a férfi, akinek sok gyermeke született, de mindet árvaházba adta).

Természetesen nehezen találnánk a Szentírással, sőt a való élettel ennél ellentétesebb elképzelést. Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt (Jer 17:9)? Egy másik helyen pedig ezt olvassuk: Maga azonban Jézus nem bízza vala magát reájok, amiatt, hogy ő ismeré mindnyájokat, és mivelhogy nem szorult rá, hogy valaki bizonyságot tegyen az emberről; mert magától is tudta, mi volt az emberben (Jn 2:2425).

A héten tovább vezetjük a családi történet szálait, és közben még több szomorú példáját látjuk az emberi szív gonoszságának és csalárdságának. Büszkeség, szenvedély és önzés uralkodik, és ami még rémítőbb, sok esetben éppen azzal igazolták tetteiket, hogy Isten akaratának igyekeztek eleget tenni.

Közben üdítő színfolt is tárul a szemünk elé. Az Úr még a sok elkeserítő eset közepette is bemutatta a tévelygő bűnösök iránti szeretetét, türelmét, üdvözítő és megmentő kegyelmét.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: