HIT ÉS CSELEKEDETEK

Olvassuk el Zsid 11:1719 verseit. Mit érthetünk meg jobban ezekből a versekből, tekintettel arra, hogy Ábrahám korábban nem bízott maradéktalanul Isten ígéreteiben?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

Megrázó Ábrahám és Izsák története, számtalan tanulsággal szolgál, ugyanakkor azt is világosan bemutatja, hogy a hit, az üdvözítő hit, az a hit, amiről az Újszövetségben olvashatunk (Róm 3:28; 5:1; Gal 3:24), nem csupán bizonyos hitelvek elfogadását jelenti, legyenek azok bármilyen helytállóak is. A kárhozatra jutók közül sokan tételesen ismerték Isten igazságát, és nagy dolgokat vittek végbe Jézus nevében (Mt 7:2223). Erős ez a példa, de jól mutatja, hogy a hit engedelmesség Istennek, és csak a cselekedetekben megnyilvánuló hit lehet megmentő hit.

Mi a fő üzenete Jak 2:1726 verseinek? Mit akar kiemelni az apostol? Mi az, amire nem utal? A szükséges egyensúly megőrzése érdekében vö. Róm 3:28; 5:1; Gal 2:1617 verseivel.

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

Igen, hit által üdvözülünk, de a cselekedeteinkben megmutatkozó hit által, engedve, hogy Isten rajtunk keresztül munkálkodjon. Figyeljük meg, mi történt, miután az angyal megállította Ábrahámot. Az Úrnak Angyala kétszer is utalt rá, hogy engedelmességéért megáldja a pátriárkát (1Móz 22:16, 18). Ábrahám tanújelét adta Istenbe vetett bizalmának és annak, hogy ő maga is megbízható. Isten tehát meg tudta áldani. Lényegében a hitből fakadó engedelmesség által áraszthatja ránk az Úr megígért áldásait. A hívő életében így elválaszthatatlan a hit a cselekedetektől.

Van-e az életünkben valami, amiről le kellene mondanunk, nem mintha így próbálnánk igaznak tűnni Isten előtt, inkább ezzel jelezve, hogy Krisztusba vetett hitünk által Isten szemében már megigazultunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: