A BŰNESET UTÁN (1Mózes 4)

1Mózes 4 csakhamar rátér Kain és Ábel történetére. Sok év eltelt a bűnbeesés óta, aminek tragikus következményeit nyomon követi a Szentírás. Az 1Móz 3:15-ben megjövendölt ellenségeskedés, amit jelzett Kain irigysége is, Ábel meggyilkolásában mutatkozott meg igazán. A gyilkosság bizonyította, hogy Kain Sátán követője lett (Lásd Jn 8:44).

Miért fogadta el Isten Ábel áldozatát, és Kainét miért nem (1Móz 4:3-7; vö. 3Móz 17:11; Zsid 9:22; 11:4)?

_______________________________________________________________

Figyeljük meg 1Móz 4:67-ben, hogyan bánt Isten Kainnal. Figyelmeztette, hogy ha jól cselekszik és engedelmeskedik, nincs mitől tartania, őt is elfogadja. Ezt az áldozattal kapcsolatosan mondta Isten, hiszen bármilyen jók is legyenek a cselekedeteink, az még mindig kevés az üdvösséghez! Itt látjuk a törvény és a kegyelem, a hit és a cselekedetek egyensúlyát. Kain egyiket sem értette, amint áldozata is mutatta, és nem is akart jól cselekedni (Lásd 1Jn 3:12).

Hogyan tükrözi Róm 5:176:6 az egyensúlyt Kain és Ábel történetében a hit és a cselekedetek között?

_______________________________________________________________

Kain is megtudta, hogy az ember semmit sem titkolhat el Isten elől (1Móz 4:910), és a Mindenható Isten minden vétket megítél. Könyörtelen tette büntetéseként a föld, amelynek az ártatlan testvér vérét be kellett innia, nem adja teljes termő erejét a gyilkosnak (1112. v.).

A 1724. versekig terjedő szakaszból pedig a hirtelen erkölcsi romlásról és technikai, kulturális fejlődésről értesülünk. Kain családjára a többnejűség és a gyilkosság jellemző. A Biblia írója mégsem csak gonoszságot tulajdonít leszármazottainak, megemlíti elért eredményeiket is. Kézművesek, iparosok, állattenyésztők, földművesek származtak Kaintól.

A fejezet vége utal Sétre, aki Ábel után született. Séttől származott az özönvíz előtti pátriárkák sora, akik Ádám és Noé ideje között éltek.

Elkapott már valaha az irigység? Ugye milyen nyomorult érzés? Hogyan válhat még rosszabbá? Miért csak a kereszt tövénél szabadulhatunk meg tőle?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: