AZ EMBER MEGTEREMTÉSE

Hasonlítsuk össze az állatok és az ember teremtését. Milyen hasonlóságokat találunk (Lásd 1Móz 1:24; 2:7, 19)?

_______________________________________________________________

Milyen különbségeket fedezhetünk fel (1Móz 1:2627; 2:7)?

_______________________________________________________________

Az állatoktól és Ádámtól eltérően hogyan teremtette meg Isten Évát (1Móz 2:2124)?

_______________________________________________________________

Az előző részben is megállapítottuk, hogy a teremtéssel kapcsolatban sok mindenről hallgat a Szentírás. Ahhoz azonban eleget tudunk, hogy meglássuk, milyen különleges helyet foglal el az ember a teremtés történetében (figyeljük meg 1Móz 1:27-ben, hogy az ember szó a férfira és a nőre együtt vonatkozik). Isten csak azután teremtette meg Ádámot (a héber név szorosan kapcsolódik a föld szóhoz), miután minden mást tökéletesen elkészített és elhelyezett, Évát pedig Ádám után teremtette meg. Találunk néhány hasonló vonást az ember és az állatok között, a Biblia mégis határozott különbséget tesz közöttük. Az ember teremtésével kapcsolatban sem magyaráz 1Mózes semmit a véletlennel. Ellenkezőleg! A teremtésben megfigyelhető rendszerességre utalnak az újból és újból ismétlődő kifejezések: És látá Isten; És monda Isten; Legyen...; az ismétlődő időtartamok: És lőn este, és lőn reggel.... Azt mutatja az egész folyamat, aminek csúcspontja a férfi és az asszony megteremtése (1Móz 2:7, 2124), hogy Isten semmit nem bízott a véletlenre.

Olvassuk el 1Móz 1:2627 verseit. Mit jelent az, hogy Isten a saját képére teremtette az embert? Milyen különbség van az emberek és az állatok között, olyan különbségek, amelyek még inkább kiemelik az ember sajátos helyzetét? Gondolkodjunk el Jézusról, emberi természetéről, az emberekért vállalt haláláról. Mérlegeljük, hogy az állatok is szenvednek a bűn következményei miatt. Mire világít rá a kereszt az embernek a teremtésben elfoglalt helyével kapcsolatban? Hogyan hat ez a gondolat a többi emberrel való viszonyunkra ill. önértékelésünkre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: