HATALMAS ÉS KÖNYÖRÜLŐ ISTEN

Mózes első könyve elsősorban és mindenekelőtt Istenről szóló kinyilatkoztatás. Az emberiség itt kapja az első írott kinyilatkoztatást a Teremtőről és a Megváltóról.

Milyen képet festenek a következő szövegek Istenről?

1Móz 1:1

1Móz 7:11

1Móz 14:19, 22

1Móz 18:2333

1Móz 48:15

A Biblia első könyve szinte csak Isten hatalmáról szól. Úgy áll előttünk az Úr, mint teremtő, bíró, példakép, aki mindeneknek fenntartója, magasságos, mindenható és örök Isten, király, aki mindenek előtt létezett, mindent Ő hozott létre.

Ennél azonban még sokkal többet megtudhatunk itt Istenről. Már Mózes első könyvének az ítéletről szóló beszámolóiban is megmutatkozik kegyelme, az emberiség bűne miatti szenvedése, nagy türelme. Elküldte Noét, hogy az özönvíz előtt hosszú éveken át szóljon az emberekhez, alkalmat adva nekik a megtérésre. Kész lett volna még Sodoma és Gomora lakóinak is megkegyelmezni, pedig hihetetlenül gonoszok voltak. Mózes első könyve egészében a könyörületes, szerető Isten hatalmát és erejét láthatjuk; Istenét, aki gyűlöli a bűnt és a gonoszságot, de szereti bűnössé lett teremtményeit, és azon fáradozik, hogy megmenthesse őket.

Foglaljuk össze, milyennek képzeljük el Istent. Válaszunk szerint hogyan tekintünk Istenre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: