Szeptember 15.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: A zsidó gondolkodás szerint mi történik az engesztelés napján a szentély megtisztításakor? Hasonlítsuk össze az alábbi idézeteket azzal, amit Ellen White ír A nagy küzdelem című könyvben az advent előtti ítéletről, valamint azokkal a képekkel, amelyeket Dániel könyve 7. fejezetében találhatunk az ítéletről szóló részben!

„A trónusán ülő Isten, aki megítéli a világot, Bíró, Védőügyvéd, Szakértő és Tanú is egy személyben. Kinyitja a feljegyzések könyvét. Felolvasnak a könyvből, amelyben még az ember aláírása [neve] is megtalálható. Megszólal a hatalmas trombita, a szelíd, halk hang is hallható. Az angyalok megborzongnak, és mondják, hogy ez az ítélet napja… Az ítélet napján pecsételtetik el, hogy ki él és ki hal meg" – (Az idézet a Jewish Encyclopedia: Az engesztelés napja című szakaszából való).

Az engesztelés napján elhangzó imádságokban a következőket találhatjuk: „Igazíts meg engem az ítéletben… Ó, hallgattasd el a vádolót, és engedd, hogy védőm álljon a helyére… Könyörgése szerint jelentsd ki, hogy kegyelemben részesülök… Ó, töröld el a megváltott nép bűnét… Az öregkorú ül, mint bíró… Pecsételj be minket… az élet könyvébe."

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Próbáljuk meg számba venni mindazt, amit Isten már eddig is megtett értünk, különösen Jézus személyében! Mégis azért, hogy az egész világegyetem láthassa, mennyire igazságosan és becsületesen kezeli a bűn és a lázadás problémáját, engedi, hogy az egész világegyetem elbírálhassa ítélkezésének módját. Mit árul ez el Isten jelleméről? Miért olyan méltó dicséretünkre, imádatunkra és hűségünkre?

2. Miért tűnik balgaságnak mindaz, ami az advent előtti ítélettel vagy bármilyen más, jövőbeli ítélettel kapcsolatos, ha az ember abban hisz, hogy halálakor azonnal vagy a mennybe, vagy a pokolba jut?

3. Van az ismerőseink között valaki, aki nem tudja elfogadni azt, ahogy az advent előtti ítélet kérdését értjük? Szombatiskolai csoportunk szervezhetne egy összejövetelt, ahol az imádság és talán finom falatok után elbeszélgethetünk az eddigiekben tanultakról!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: