Szeptember 8.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: Az alábbiakban a Katolikus Egyház katekizmusából (Doubleday, New York, 1995.) vett idézeteket találjuk. Az idézetek olvasása közben gondoljunk Dán 8:11–12-re, és arra, hogy a kis szarv önmagának tulajdonítja azt, ami kizárólag Istené és Krisztusé.

„Az »oldozás és kötés« hatalma arra utal, hogy hatalma van a bűnök alól való feloldozásra… Jézus az apostolok szolgálatán keresztül az Egyházra bízta ezt a hatalmat." – 553.

„Az Egyház, mint szentség Krisztus eszköze. »Ő adta mindenek üdvösségének eszközeként is«, mint »a megváltás egyetemes szentsége.«" – 776.

„[Isten] az Egyházban helyezte el ‚az üdvösség eszközeinek teljességét'." – 824.

„A Szentírás és a hagyományok alapján állva a Zsinat azt tanítja, hogy az üdvösségre jutáshoz szükséges a földi zarándoklatát járó Egyház." – 846.

„Az Egyház egyetemes: a hit teljességét hirdeti. Önmagában hordozza az üdvösség eszközeinek teljességét, és azokkal szolgál." – 868.

„Nincs olyan vétség, legyen az bármilyen súlyos, amire az Egyház ne adhatna bocsánatot." – 982.

„Amennyiben az Egyházban nem lenne a bűnökre bocsánat, nem lenne remény az örök életre. Fejezzük ki hálánkat Istennek, aki ilyen ajándékot adott Egyházának!" – 983.

„Krisztus akaratából adatott az Egyháznak hatalom arra, hogy a megkereszteltek bűneit megbocsássa." – 986.

„A liturgia által Krisztus, Megváltónk és Főpapunk tovább munkálkodik megváltásunkért az Egyházban, az Egyházzal és az Egyház által." – 1096.

„A keresztség a Krisztussal való új életre születés. Az Úr akarata szerint ez szükséges az üdvösséghez, amint maga az Egyház is szükséges hozzá, amelybe keresztség által lépünk be." – 1277.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Hogyan világítanak rá ezek az idézetek arra, hogy a kis szarv magának tulajdonítja azt, ami egyedül Istent illeti meg?

2. Beszéljük meg a csoportban a keddi rész végén található kérdést! Mi az egyház szerepe a megváltási tervben? Milyen határokon belül lehet a segítségünkre? Miért tekinthetjük az egyházat a célhoz vezető eszköznek, ami önmagában semmiképp sem lehet végcél?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: