„A SEREGNEK FEJEDELMÉIG"

Olvassuk el Dán 8:9–12 szakaszát, ami a kis szarv tevékenységére irányítja a figyelmünket. A szöveg szerint mi mindent tesz a kis szarv hatalma?

Egy korábbi tanulmányban (5. hét) kitértünk rá, hogy a kis szarv tevékenységének iránya hogyan változott. Először vízszintes irányban támadott (9. v.), ami katonai vagy politikai terjeszkedésre utal, majd függőleges irányba váltott (10–12. v.), amiből vallási jellege tűnik ki. Amint már megállapítottuk, ez Róma két korszakára, az első, pogány Rómára, majd a római pápaságra utal.

Nézzük meg ismét a kis szarv tevékenységét bemutató részt a 10–12. versekben! Természetesen nem szó szerint, hanem szimbolikusan kell értenünk. Anélkül, hogy megkísérelnénk minden egyes szimbólumot külön magyarázni, mit mondhatunk mégis, miféle tevékenység bontakozik ki előttünk? Milyen támadást indít a kis szarv?

Nézzünk meg néhány kulcsszót a támadással kapcsolatban: „sereg" (Lk 2:13; Neh 9:6), „ég", azaz „menny" (Mt 6:1; Zsid 9:24), „fejedelem" (Ézs 9:6; Dán 12:1; ApCsel 3:15; 5:31), „mindennapi áldozat", azaz „szüntelen való ételáldozat" (4Móz 4:16; 28:24; 29:6), „szenthely", azaz „szent hajlék" (2Móz 25:8; Zsid 8:1–2), „igazság" (Jób 9:2; Jn 14:6; 1Tim 2:4; Jak 5:19). Ezek a szavak olyan vallási és lelki értelmet hordozó dolgokat jelölnek, amelyek ellen a kis szarv támadást indít. Itt kitűnik tehát, hogy a kis szarv vallási jellegű dolgok elleni támadása a legdöntőbb, ez áll a látomás középpontjában is. Az Úr azt akarja, hogy felfigyeljünk a kis szarv vallási jellegére, és arra, hogy tevékenysége vallási körben zajlik. Szintén a kis szarv tevékenységéről hallunk Dán 8:23–25 magyarázó szakaszában is, miszerint kifejezetten üldözi „az erőseket és a szenteknek népét", valamint szembeszáll a seregek fejedelmével.

Mit tapasztaltunk a saját életünkben, hogyan került a hitünk támadás alá? Személy szerint nekünk mi jelentette a legnagyobb megpróbáltatást, nehézséget? Mit találtunk a legeredményesebb védelmi eszköznek, módnak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: