AZ ÉV-NAP ELV

Fussuk át ismét Dániel 7 látomását a magyarázattal együtt! Miért utalnak az ott szereplő szimbólumok is arra, hogy a látomás idői részét szintén jelképes értelemben kell vennünk?

Dániel 7 tele van olyan jelképekkel, képekkel, amelyeket nem lehet szó szerint érteni. Miért is vennénk akkor az itt szereplő prófétai időtartamot szó szerint, amikor a fejezetben szinte minden más szimbólum?

Olvassuk el Dániel könyve 8. fejezetét! Az előző kérdéshez hasonlóan milyen bizonyítékot találunk arra, hogy ezt az időszakot is szimbolikusan, nem pedig szó szerint kell értenünk?

Dániel 8 egyáltalán nem repülő kecskebakokról (5. v.) szól, és Dániel 7-ben sem vasfogú állatokról (7. v.) esik szó. Itt szimbólumokat látunk, mint ahogy a megnevezett időszakokat is szimbolikus értelemben kell vennünk.

Lényegében a három vizsgált időszak – „ideig, időkig és fél időig" (Dán 7:25), „kétezer és háromszáz" nap (Dán 8:14) és „hetven hét" (Dán 9:24) egyike sem a szokványos módon határozza meg az időt. 2300 nap helyett Dániel miért nem azt mondja pl., hogy a szentély megtisztíttatik 6 év, 3 hónap és 20 nap múlva? 2Sám 5:5-ben az áll, hogy a király „uralkodék a Júda nemzetségén hét esztendeig és hat hónapig", nem pedig 2700 napig. Ugyanez igaz a másik két idői próféciára is, azaz nem a szokványos módon fejezik ki az időt.

Olvassuk el Lk 4:25 és Jak 5:17 verseit, majd hasonlítsuk össze Dán 7:25-tel! Hol vehetjük az időt szó szerint? Mit olvashatunk a valóságos időszakra, és mit a prófétai időre vonatkozóan?

Az eddig tanultak fényében miért olyan fontos nekünk adventistáknak az év-nap elv? Hogyan hatna a számunkra olyan fontos próféciai alapra, ha figyelmen kívül hagynánk ezt az elvet?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: