DÁNIEL 9 ÉS A PRÓFÉTAI IDŐSZÁMÍTÁS

Ismételjük át Dán 9:24–27 alapján a 70 hétről szóló próféciát! Milyen bizonyítékát találjuk a szövegben annak, hogy nem szó szerinti értelemben kell venni az itt szereplő időmeghatározást?

Amint egy korábbi tanulmányunkban már megállapítottuk, bármelyik időpontot fogadjuk is el a Jeruzsálem újjáépítésére vonatkozó rendelet kiadásával és Jézus szolgálatával kapcsolatban, egyértelmű, hogy 70 hétnél több idő telt el a két esemény között. Ha a 70 hétnyi időtartamot szó szerint értenénk, a prófécia jelentőségét vesztené. Milyen érdekes azonban, hogy az év-nap elv alkalmazásával a prófécia tökéletesen érthetővé válik, egészen elvezet Jézusig. Nagyon is valóságos értelemben mondhatjuk tehát, hogy éppen Jézus szolgálata bizonyítja Dániel 9. fejezete szerint az év-nap elv érvényességét.

Vannak azonban, akik azzal érvelnek, hogy Dán 9:24-ben a „hét" szó valójában „évek hetét" jelenti, így ezek a hetek valójában 7 évet tesznek ki. Ezért a 70 hét annyi „évek hetét", azaz 490 évet jelent.

Ezzel csak az a gond, hogy Dán 9:24-ben a „hetek"-nek fordított szó sehol másutt nem jelenik meg a Bibliában másként. Soha nem jelenti „évek heteit".

Keressük ki 2Móz 34:22; 3Móz 12:5; 5Móz 16:10 és Dán 10:2–3 verseit, néhány olyan igeszakaszt, ahol a „hét" szó előfordul. Mi utal arra, hogy itt hétről, hetekről, nem pedig „évek heteiről" volt szó?

Dán 10:2–3-ban ugyanazt a szót találjuk, mint Dán 9:24-ben, és teljesen egyértelmű, hogy nem „évek heteit" jelenti (Dániel 3 év hetéig, azaz 21 évig böjtölt volna?). Emellett azonban, ha még el is fogadnánk ezt a téves nézetet, miszerint Dán 9:24-ben „évek heteiről" volna szó, az „évek hete" akkor is csak 7 évet tesz ki, ugyanannyi évet kapunk, mintha az év-nap elvet alkalmaznánk. Az év-nap elv tehát annyira szerves része a próféciának, hogy a megkerülésére kiagyalt, a tudományosság látszatára törekvő próbálkozás csak még jobban megerősíti.

Figyeljük meg, milyen hosszúak is az általunk vizsgált időszakok: 490 év, 1260 év, 2300 év. Mire világítanak rá ezek a hosszú időszakok a türelemmel és az Istenben való bizalommal kapcsolatban még akkor is, ha a dolgok nem történnek meg olyan gyorsan, mint ahogy szeretnénk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: