PRÓFÉTAI IDŐ

Az elmúlt néhány héten három idői próféciával foglalkoztunk: (1) „ideig, időkig és fél időig" (Dán 7:25), (2) „kétezer és háromszáz" nap (Dán 8:14) valamint (3) „hetven hét" (Dán 9:24). Abból indultunk ki, hogy ezeket nem szó szerinti értelemben, hanem prófétai időként kell számítani, és minden esetben a napokat éveknek kell értelmezni.

Több száz, sőt több ezer éves időtartamokkal van dolgunk, és nem csak néhány évnyi idővel, mintha szó szerint értelmeznénk ezeket az időszakokat.

A kérdés tehát az, hogyan tudjuk igazolni az állítást, hogy itt nem szó szerinti, inkább prófétai időről van szó, és ezért az év-nap elvet használjuk?

Dán 8:17, 19, 26 verseiben a próféta azt hallja, hogy a látomás „az utolsó időre" szól. Sőt a 2300 „estvéről és reggelről" szóló látomással kapcsolatban kifejezetten megmondja az angyal, hogy „sok napra való" (Dán 8:26). Hogyan bizonyítják ezek a tények is, hogy Dániel 8-ban az idői próféciát nem szó szerint napnak kell érteni?

Olvassuk el Dán 7:24–27-et! A pogány Rómából (a több mint 1500 éve lehanyatlott birodalomból) kiemelkedő kis szarv hatalma fennmarad egészen a világ végét elhozó utolsó ítélet befejeztéig. Milyen bizonyítékot találunk itt is arra, hogy a 25. versben leírt idői prófécia időmeghatározását szintén nem vehetjük szó szerint?

Nyilvánvaló, hogy a történelem több ezer évét felöleli Dániel 7. és 8. fejezete a bennük felvázolt hatalmas világbirodalmakkal, amelyeknek a sora az ókortól elér a világ végéig. Ezért igen csak nehezen lehetne elképzelni, hogy az általuk közölt kiemelkedően fontos idői próféciákat a szó szerinti időben kellene érteni, azaz Dániel 7-ben mindössze csak 3 és fél évet, Dániel 8-ban pedig 6 évet és 3 hónapot (2300 valóságos napot). Ez a rövid idő egyáltalán nem felel meg a látomásokban bemutatott óriási horderejű eseményeknek.

Az év-nap elv alkalmazásával viszont az idői próféciák teljesen érthetővé válnak, sokkal jobban illenek az általuk bemutatott események nagyságához.

Mi bizonyítja, hogy valóban „a vég idejében" élünk, amiről Dániel látomásában is szó volt? Hogyan hasson ránk, ha ezt felismerjük? Találunk-e az életünkben arra utaló jelet, hogy valóban hisszük: a vég idejében élünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: