Augusztus 18.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: Ellen G. White: A nagy küzdelem, 366–385. old.

Világos, hogy a 70 hetet a 2300 évből számítjuk le, de vajon miért az elejéből és nem a végéből? Azért, mert csak így logikus. Ha a 70 héttel zárulna a 2300 éves időszak, akkor e prófécia Kr. u. 34-ben érne véget, ami Dániel 8 összefüggésében teljességgel elképzelhetetlen, hiszen ez a fejezet (és a vele párhuzamos 7. fejezet) az idők végéhez köti a 2300 napról szóló próféciát. Ez pedig Kr. u. 34-ben még nem következett be. Ezenkívül ha a 2300 napos és a 70 hetes prófécia vége esne egybe, akkor a 2300 napra szóló prófécia az abban szereplő első birodalom, Babilon kora előtt 1600 évvel kezdődne. Teljesen kizárt tehát az adott összefüggésben, hogy a 2300 napos időszak végéről számítsuk le a 70 hetet.

Ha pedig a hosszabb prófécia kezdetéből számítjuk le a 70 hetet, akkor láthatjuk, hogy a látomással egyezően a prófécia a médek és perzsák uralkodásának idején kezdődik (Dániel 8 próféciája Médo-Perzsiával indul), és az 1260 éves időszak után, de még a második advent előtt végződik. Ez is tökéletesen egyezik a látomás egészével.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A csoportunk közösen ismételje át az elmúlt néhány hét során tanultakat. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mindenki a lehető legjobban megértse az eddigiekben vizsgált kérdéseket.

2. Dán 8:14 alapján a szentély megtisztítását 1844-re tesszük. E szerint az értelmezés szerint miért a mennyei szentélyről és nem a földiről van szó?

3. Miért olyan fontos, hogy mi adventisták valóban megértsük ezt a próféciát a benne bemutatott eseménnyel, a szentély megtisztításával együtt, ami olyan régen történt? Mit jelent ez ma egyházunk számára?

4. A csoportban beszéljünk arról is, hogy a 70 hetes, azaz az evangéliumról szóló prófécia összekapcsolódik a 2300 napos próféciával. Mit tudhatunk meg ebből, miért olyan fontos, hogy az evangélium a 2300 napos próféciával kapcsolatos értelmezésünk alapja?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: