„ÉRTSD MEG A LÁTOMÁST!"

Mintha az előző napok során összegyűjtött adatok még nem adnának elegendő bizonyítékot arra, hogy Dán 9:24–27-et Dán 8:14-hez kapcsoljuk, az Úr további bizonyítékot szolgáltat az összefüggésre.

Dán 8:1–2-ben Dániel háromszor utal a fejezetben megtalálható látomásra, mindhárom alkalommal ugyanazt a héber szót (hazon) használja: „Belsazár király uralkodásának harmadik esztendejében látomás [hazon] jelenék meg nékem, Dánielnek, annak utána, amely először jelent meg nékem. És láték látomásban [hazon]; és mikor láték Susán várában voltam, amely Elám tartományában van; és láték látomásban [hazon], és ímé az Ulai folyam mellett valék" (Dán 8:1–2).

Dániel utána leírja, hogy mit lát a hazon-ban: a kost, a kecskebakot, a kis szarvat stb. A hazon tehát Dániel 8 látomására utal általában.

Ezzel szemben, amikor kifejezetten a 2300 évről szól, Dániel másik szóval utal a látomásra, ami a mareh. „És az estvéről és reggelről való látomás [mareh], amely megmondatott, igazság… És én, Dániel, elájulék és beteg valék néhány napig, de felkelék és a király dolgát végezém; és álmélkodám ezen a látáson [mareh], és senki sem értette" (Dán 8:26–27).

Így tehát Dániel 8-ban két szó is szerepel, amit látomásnak fordítunk: a hazon az egész látomást jelöli, a mareh pedig Dán 8:14-ben a 2300 napra és a szentély megtisztítására vonatkozó részt jelöli, azt, amit Dániel nem értett (Dán 8:27).

Ez a két szó Dániel 9-ben is felbukkan, amikor Gábriel megjelenik Dánielnek. „És még az imádságot mondom vala, mikor ama férfiú, Gábriel, akit elébb a látomásban [hazon] láttam vala… megillete engem… A te esedezésed kezdetén egy szózat támadt, és én eljöttem, hogy megjelentsem; mert te kedves vagy: vedd eszedbe azért a szózatot, és értsd meg a látomást [mareh]!" (Dán 9:21–23).

Értsd meg, de melyik mareh-t, azaz látomást? Csak egy jöhet számításba, méghozzá a 2300 napra vonatkozó látomás [mareh], amiről Dániel kifejezetten azt mondta, hogy nem értette. Az „értsd meg"-nek fordított héber szó is a bin-ből származik, ami szintén Dán 8:26 látomásához [mareh] fűző kapocs, ahhoz, amit Dánielnek meg kellett értenie [bin].

Dán 9:24–27 magyarázata világosan kötődik az előző fejezetben közölt 2300 naphoz. Gábriel azért jött, hogy megmagyarázza a 2300 napra vonatkozó mareh értelmét.

Ismételjük át, hogy milyen kapcsolat is van Dániel 8. és 9. fejezetei között! Hogyan érvelnénk a saját szavainkkal amellett, hogy ez a két fejezet valóban kapcsolatban áll egymással?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: