BEFEJEZETLEN ÜGY

Olvassuk el Dán 9:1-et! Milyen alapvető különbséget látunk itt az előzőekben vizsgált három fejezethez képest?

Bizonyos fokig ez a válasz is segít magyarázatot találni arra, amit már Dániel 8-nál is megjegyeztünk: történetesen azt, hogy az előző két fejezettől eltérően itt már nem Babilont láthatjuk. Babilon helyett Médo-Perzsiával kezdődik a prófécia. Úgy tűnik, hogy az Úr már Dániel 8-ban a jövő felé, a következő felemelkedő birodalomra, Médo-Perzsiára mutatott.

Még valamit fontos megjegyeznünk az előző fejezetekkel kapcsolatban. Amint láttuk, Dániel 2 álom ill. látomás, az álom ill. látomás magyarázatával együtt. Mindenre megtalálható a magyarázat a fejezetben.

Dániel 7-nél ugyanezt látjuk: álom ill. látomás, amit minden bemutatott dolog magyarázata követ.

Dániel 8-ban viszont valami különbséget is találunk. Az álom, ill. látomás után következik a magyarázat, de amint láttuk, nem hangzik el mindennek a magyarázata.

Tekintsük át ismét Dániel könyve 8. fejezetét! Mi volt az az egyetlen dolog, amire Dániel nem kapott magyarázatot a 8. fejezetben?

A párhuzamos, ezt megelőző látomásoktól eltérően a 8. fejezet azzal ér véget, hogy Dániel nem érti a „látás"-t. Milyen látomást? Nyilvánvaló, hogy a látomásnak azt a részét nem értette, ami a 2300 estére és reggelre vonatkozott a 14. versben. Végül is minden másra megkapta a magyarázatot, bizonyos esetekben a Dániel 8-ban bemutatott hatalmak közül is megtalálhatjuk egyik-másiknak a nevét (20–21. v.). Az előző látomások egyike után sem mondta Dániel, hogy nem ért valamit, még ha bizonyos esetekben a magyarázat nem is volt annyira pontos, mint Dániel 8 egyes részeinél. A próféta csak a 8. fejezetben jelenti ki, hogy volt valami, amit nem értett meg, ez pedig nyilván a 2300 napról szóló látomás, a fejezetnek az az egyetlen része, aminek hiányzik a magyarázata.

Amikor tehát Dániel 8-at elhagyva rátérünk Dániel 9-re, Dániel előtt csak egyetlen dolog nem világos: a 2300 napra vonatkozó látomás Dán 8:14-ben.

Lehetséges volna, hogy egy próféta nem ért meg mindent, amit egy profetikus álomban vagy látomásban lát? Találunk itt olyasmit, aminek a segítségével jobban megérthetjük Ellen G. White prófétai ajándékát?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: