A MENNYBEN FOLYÓ ÍTÉLET

Az alábbi táblázat azt foglalja össze, amit az elmúlt néhány hét során eddig megállapítottunk. Mit tudhatunk meg ebből a szentély megtisztításáról?

Mindvégig figyelemmel kísérhetjük a fejezetek közötti párhuzamokat. Nem csupán az itt bemutatott népek állnak párhuzamban egymással, hanem Dániel 7-ben az ítélet jelenete – ami a Rómára vonatkozó megszabott idő (az 1260 év) vége után következik – közvetlenül párhuzamos a szentély megtisztításával, ami Dániel 8-ban szintén Róma után következik. Röviden tehát, Dániel 7-ben a mennyben folyó ítélet, ami a világ végéhez vezet, ugyanazt jelöli, mint Dániel 8-ban a szentély megtisztítása. Itt ugyanannak az eseménynek két különböző leírásával találkozunk: az ítélettel, amit Dániel 8 a szentély megtisztításának nevez.

E táblázat szerint tehát a második adventhez viszonyítva mikor történik meg az itt említett ítélet?

A döntő elem a Dániel 7-ben folyó hatalmas ítélet képe és Dániel 8-ban a szentély megtisztítása közötti párhuzam. Dániel 7-ben az ítélet másképpen mondja el ugyanazt, amit a 8. fejezetben a szentély megtisztítása fejez ki. Hasonló ez ahhoz, mint amikor Dániel 7-ben a medve, Dániel 8-ban pedig a kos jelképezi Médo-Perzsiát. Minden megközelítés hozzáad valamit a képhez, még finomít valamit a másikon. Ha összefogjuk őket, sokkal többet tudhatunk meg arról a bizonyos eseményről. Ami tehát tagadhatatlanul világos, hogy itt egy advent előtti eseményről hallunk, azaz az ítélet, amiről itt szó van Krisztus második eljövetele előtt zajlik. Ez az ítélet vezet el a második adventig.

Melyek azok a dolgok az életünkben, amelyekre csakis Jézus második eljövetele hozhat megoldást? Mire találhatunk megoldást már itt és most? Miért olyan fontos tudni a különbséget a kettő között?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: