A SZENTÉLY MEGTISZTÍTÁSA

A Dániel 8-ban eddig tanultakat összefoglalva tehát elmondhatjuk:

Médo-Perzsia

Görög Birodalom

Róma

A szentély megtisztítása

Ahogy már korábban is láttuk, Dániel 8-ban Gábriel mindent megmagyarázott, kivéve a szentély megtisztítását. Nem találunk itt konkrét magyarázatot, mégis erőteljes utalásra lelhetünk a fejezetben.

Dán 8:14 látomása a szentély megtisztításával ér véget, miután bemutatja egy bizonyos történelmi időszakban a kis szarv tevékenységét. A kis szarv bemutatását követően (Dán 8:22–25) a magyarázat egy különleges eseményre utalva ér véget (Dán 8:25). Mi lesz ez az esemény, és milyen utalást tartalmaz a szentély megtisztítására?

Ha Dániel 8 látomását párhuzamba állítjuk a magyarázattal, a következő táblázatot kapjuk:

Akármit is jelentsen a szentély megtisztítása, az biztos, hogy az utolsó földi birodalom természetfeletti módon való pusztulását eredményezi, mert ez történt Dániel 2. és 7. fejezetében is Isten örök országának felállítása előtt. Ez tehát megdönti azt a feltételezést, hogy a templom megtisztítása pusztán emberi esemény lenne, mint pl. amikor Kr. e. a II. században kiűzték az ellenséget a templom területéről. A szövegösszefüggés egyértelműen arra utal, különösen, ha Dániel 2. és 7. fejezeteivel párhuzamosan vizsgáljuk ezt a szakaszt is, hogy a szentély megtisztítása kiemelkedően fontos esemény. Már az is a szentély megtisztításának fontosságáról tanúskodik, hogy kapcsolatban van három jelentős világbirodalom felemelkedésével és bukásával.

Mi mindent kell megtisztítanunk a saját életünkben? Kizárólag hogyan lehetséges ez?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: