ÚJABB ÁLLATOK

Olvassuk el Dán 8:1–14 verseit! Foglaljuk össze a látomás lényegét. Figyeljünk a Dániel előtt elvonuló események sorrendjére.

Dániel látta a kosról, a kecskebakról, a kis szarvról és a szentély megtisztításáról szóló látomást. Figyeljük meg, mi történik ezután a 15–18. versekben! Dániel igyekezett megérteni az előtte elvonuló jelenetek értelmét. „Emberi szó" hallatszik, amint felszólítja Gábriel angyalt: „értesd meg azzal a látást!" Gábriel ezután Dánielhez megy. Érdekes megfigyelni azt is, hogyan kezdi az angyal a beszédét. Kétszer is (17. és 19. v.) elmondja Dánielnek, hogy a látomás az „utolsó időre szól".

Olvassuk el a fejezet többi részét! Hogy hangzik a magyarázat, amit Gábriel kap?

Dániel 2-nél és 7-nél egyaránt azt mondtuk, hogy a prófécia Médo-Perzsiát és a Görög Birodalmat a világtörténelemben felemelkedő nagyhatalmakként állítja elénk. Itt azonban nem kell találgatni. Gábriel minden félreértést kizáróan megnevezi őket. (A másik két látomástól eltérően Dániel 8 nem szól Babilóniáról, ennek egy későbbi alkalommal vizsgáljuk meg az okát.)

Médo-Perzsia és a Görög Birodalom megnevezése után (20–21. v.) rátér az utánuk felemelkedő kis szarv hatalmára. Holnap majd részletesebben foglalkozunk ezzel, itt azonban figyeljük meg, hogyan pusztul el a kis szarv hatalma (25. v.). Nyelvezetében ez a rész igencsak hasonlít Dániel 2-höz, ahol arról olvashatunk, hogy Isten természetfeletti beavatkozása hozza el a világ végét (Dán 2:34).

Összefoglalva tehát így sorolhatnánk fel Dániel 8 eseményeit:

Médo-Perzsia

Görög Birodalom

Kis szarv

A szentély megtisztítása

Dániel 8 is egy olyan része a Bibliának, ami bemutatja, hogy Istené a teljes hatalom. Miért találhatunk ebben reménységet a bennünket ostromló próbák között?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: