Dániel 8

E HETI TANULMÁNYUNK: Dániel 8

„És monda nékem: Kétezer és háromszáz estvéig és reggelig, azután kiderül a szenthely igazsága" (Dán 8:14).

Amint hamarosan látni fogjuk, Dániel 8 nagyjából ugyanazt a területet érinti, mint Dániel 2. és 7. fejezetei. A történelem menetét kísérhetjük figyelemmel itt is, az ókortól kezdődően egészen az utolsó időig (lásd: Dán 8:17). Mellesleg az idézett kifejezés itt fordul először elő a fejezetben, persze nem utoljára! Az előző fejezetek bőséges bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy Dániel könyve valóban az utolsó idő eseményeivel foglalkozik, a 8. fejezet pedig ezt egészen egyértelműen ki is jelenti. Természetesen ez probléma azoknak, akik Dániel 8 eseményeit Izrael történelmének csupán arra a szakaszára kívánják leszűkíteni, ami Krisztus kora előtt a II. században ért véget – ez a nézet tehát ebből a szempontból (és még egyebek miatt is) tarthatatlan.

Dániel 2. és 7. fejezetéhez hasonlóan a 8. fejezet is két szakaszra osztható: először egy álom ill. látomás, majd az állom ill. látomás magyarázata. Dániel 8-ban az első 14 vers leírja a látomást, amiben először egy kos, egy kecskebak és egy kis szarv jelenik meg, ezeket pedig a szentély megtisztítása követi. A fejezet további részében a próféta magyarázatot kap a kossal, a kecskebakkal és a kis szarvval kapcsolatban. Érdekes, hogy a szentély megtisztítására vonatkozó rész magyarázatát nem találjuk meg itt. Amint pedig látni fogjuk, kifejezetten elhangzik, hogy a szentély megtisztítására vonatkozó látomás „igazság" (26. v.), Dániel mégis elárulja: nem érti azt (27. v.), mégpedig azért nem, mert a látomás többi részétől eltérően nem kapott rá magyarázatot. Ez a pont a későbbiekben válik fontossá, amikor a következő fejezetet tanulmányozzuk majd, ahol végül megkapjuk a magyarázatot.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: