Július 21.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: Az alábbiakban megtaláljuk Dániel 7 egészét, aminek menetébe beágyazódott az első idői prófécia. Hozzáadtuk az egymás után következő világbirodalmak összeomlásának körülbelüli idejét. A történészek ugyan gyakran fontos csatákhoz köthető konkrét évszámokat állítanak az események mellé, mégis nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az egyik birodalom bukása és a következő felemelkedése általában nem egyszerre, hanem hosszú évek alatt történt meg. Ne felejtsük el azt sem, hogy a Szentírás egy hatalomként mutatja be a negyedik állatot és az abból kinövő kis szarvat.

Babilon

(Kr. e. VI. sz. első felében lehanyatlik)

Médo-Perzsia

(Kr. e. VI. sz. első felétől Kr. e. IV. sz. első feléig)

Görög Birodalom

(Kr. e. IV. sz. első felétől Kr. e. II. sz. közepéig)

Pogány Római Birodalom

(Kr. e. II. sz. közepétől Kr. u. V–VI. sz.)

Római pápaság

(Üldözések a VI. századtól a XVIII–XIX. századig)

Ítélet a mennyben

Jézus második eljövetele

Természetesen a pápaságnak nem lett vége a XVIII. sz. elején, a XIX. sz. végén, de nem is ezt állítja a prófécia. A próféciában csak az áll, hogy az üldözés tart addig, vagy legalábbis az üldözésnek az a szakasza (Jelenések 13 természetesen említést tesz a pápai üldözés felélénküléséről, ez azonban egy másik kérdés).

Tehát amit eddig világosan látunk Dániel 7-ből, hogy az Isten országának felállítását megelőző hatalmas mennyei ítélet valamikor az 1260 évig tartó pápai üldözés után, úgy a XVIII. sz. vége, a XIX. sz. eleje táján, de mindenképpen Krisztus második adventjét megelőzően következik be.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Dán 7:22-ben az áll, hogy „az ítélet adaték a magasságos egek szenteinek". Beszéljünk arról a csoportban, hogy ez mit is jelent. Még mi utal arra Dániel 7-ben, hogy az ítélet nagyon jó hír?

2. Milyen bizonyítékok alapján állíthatjuk határozottan, hogy mire utal a kis szarv szimbólum? Hogyan közvetítheti egyházunk ezt az igen fontos tanítást a lehető legkevésbé támadó jelleggel, ugyanakkor a Szentírás tanításától el nem térve?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: